Biz 2026 yılına girerken, Hicri takvimi kullananlar 6 ay sonra 1448 yılına giŕecekler.Hicri takvimin kameri ve şemsi olarak düzenlemeleri var.
Yahudiler Eylül ayında 5787 yılına girecekler, Çin takvimine göre de Şubat ayinda 4724 At yılı olacak.herkes kendi kültürüne göre bir takvim kullansa da dünyanın sosyal hayatı miladi takvime göre yaşanıyor. Uçak bileti almak istediğinizde ister THY, ister Katar havayolları, ister Mahan Air sitelerine girdiğinizde seyahat gunleriniz miladi takvime göre ayarlanıyor. Çine giderken At yılı aylarina göre değil, Iran'a giderken Hicri Şems takvimine göre değil.
Bu bize ne gösteriyor teknoloji ve bilim kimin kontrolünde ise yilimız, günumüz, saatimiz onlara göre ayarlanır. Bu da ortak yaşamda kolaylık sağlar. Dini günler mesela Ramazan ayı Türkiye'de Hicri kamer takvimine göre hesap edilir miladi takvim üzerinde işaretlenir. İran'da Hicri Şems takvimine göre hesaplanır miladi takvimde işaretlenir. Hayatı kolaylaştırmak için yapılan faaliyetlerdir bu hesaplar ve işaretlemeler. Yani ne Araplar ne de İranlılar 1484 yılindayız der ne de çinliler 4724 yılindayız.
31 Aralik'tan 1 Ocak'a gecerken bütün dünya 2026 yılına adım atacaktır. TVlerde hangi ülke bize göre saat kaçta yeni yıla girildi/girilecek haberleri verilecek. Galiba Çin'in biraz doğusundan Japonya'ya yakın bir yerden yeni yıl başlayacak bu yıl da.
Yeni dilekler, yeni umutlar ile gelir her yeni yıl. İnsan umutla yaşar, umut en büyük işkencedir der bir filozof. Ama umutsuz da olmuyor, umudunu yitirmiş insan hem kendine hem de yaşadığı ortama zarar verir. Umut her zaman olsun
Bu vesile ile 2026 yılının hepinize, hepimize, ülkemize, dünyaya barış, huzur ve mutluluk getirmesini canı yürekten diliyorum.
Dr. Oğuzkan Bölükbaşı