CUMHURİYET Kompozisyonu

Cumhuriyet, milletin egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli  süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yöntem biçimidir. Halkın kendi kendini yönetmesi ve yönetime daha etkin bir şekilde katılması  demek olan Cumhuriyet, Atatürk'e göre ülkemize en uygun yönetim şekliydi. Bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1923 gününde " Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. " diyerek Cumhuriyeti ilan etmiştir. Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde egemenlik milletindir. Millet, devleti yönetecek kişileri kendi seçer. Böylelikle halk kendi kendini yönetmiş olur.

    Peki Mustafa Kemal neden Cumhuriyeti uygun gördü ülkemize? Çünkü Cumhuriyet halk, birlik, kardeşlik ve daima hep ileriye gitmek demektir. En önemlisi ise demokrasiyle beraber her zaman aydınlığa çıkan yollardır. Öte yandan Cumhuriyet bağımsızlık savaşının meyvesidir. Yani acılara, dökülen kanlara, çekilen çilelere birlikte katlanmak ve yine geleceğede birlikte gülümsemektir. Cumhuriyet aynı zamanda çağdaşlığında göstergesidir. Buna örnek vericek olursakta bir çok ülkenin sonradan kazandığı kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkını Türkiye 1930 yılında Cumhuriyetle birlikte yürürlüğe koymuştur. Cumhuriyet rejimi Ulu önderinde dediği gibi Türk milletini muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak olan yönetim biçimidir.

   Bizler hiç kolay kazanılmayan bir Cumhuriyetin çocuklarıyız. İşte bu yüzden onu hep yukarıda tutmak için; çekebildiğin kadar göklere çek al bayrağı, yükseltebildiğin kadar yükselt sesini marşını okurken!

   Türküz biz! Özgürlüğüne düşkün kurtlarız. Bu sebeple bize özgürlğümüzü veren Mustafa Kemal'e silah arkadaşlarına, Cumhuriyetin kazanılmasında emeği geçen her bir kişiye, gelmiş geçmiş tüm şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız.