Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Üniversitemiz Senatosu’na konuk oldu.

 Üniversitemiz Senatosu’na hitap eden Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan’la birlikte TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A- Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 Yılı 1.Dönem Çağrısı sonuçlarına göre projesi destek almaya hak kazanan öğrencilerimize ve danışman hocalarına hediye verdi.

 Kırıkkale Üniversitesi Senotasına konuk oldular Merkezi Derslikler binasında yapılan toplantıya Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, senato üyelerimiz, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A- Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 Yılı 1.Dönem Çağrısı sonuçlarına göre projesi destek almaya hak kazanan öğrencilerimiz ve danışman hocaları katıldı.

  Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ı Üniversitemizde ve şehrimizde misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek teşekkürlerini iletti.

  Kırıkkale Üniversitesi Senotasına konuk oldular (3)Yaşanan güncel olaylara dikkat çeken ve öğrencilerimize tavsiyelerde bulunan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, “Değerli Rektörlerim, Kırıkkale Üniversitesi’nin kıymetli akademik ve idari personeli ile öğrencileri hepinizi saygı ile selamlıyorum. Bizim gündemimiz 6 Şubat’tan bu yana akademik etkinlikten ziyade yıkılan yapıları ortadan kaldırmak, hasarları tespit etmek ve bir yerden hayata yeniden başlamak üzere şekillendi. Dolayısıyla akademik bir etkinlik vesilesiyle toplanmış bulunmanız beni memnun etti ve heyecanlandırdı. Bu güzel çalışmalara ülkemizin ihtiyacı var. Ülkemiz öyle bir coğrafyadaki, çok eski zamanlardan bu yana farklı dil, din ve etnik kökenlerden insanlar yaşamış. Dünya tarihi de ülkemizin bulunduğu bu bölgede şekillenmiş. Şu anda da bildiğiniz üzere İsrail’in uzun yıllardan beri  sistematik olarak devam ettirdiği bir soykırım devam ediyor. Gazze’de yaşanan acı olaylar, depremin olumsuz etkisine rağmen gündemimizde yer alıyor. Bölgemizde yaşanan olaylar bizlere işimizi en iyi şekilde yapmakla mükellef olduğumuzu gösteriyor. Başka türlü bu coğrafyada ayakta kalabilmemiz, bu vatanı elimizde tutmamız mümkün değil. Bu anlamda projeler üretmeniz, TÜBİTAK’tan proje desteği almanız büyük önem arz ediyor. Hepinizi tebrik ediyorum” dedi.Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, gençlerin proje üretmesinin ve proje faaliyetleri içinde yer almaya istekli olmasının ülkemiz adına gurur verici olduğunu belirterek “Kıymetli Rektörlerim, değerli akademik personelimiz ve öğrencilerimiz, Rektörümüz bizi burada son derece sıcak bir şekilde karşıladı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Ülkemizin Türkiye Yüzyılı noktasında çok büyük hedefleri var. O hedeflere ulaşabilmek için elimizdeki en önemli aracımız, bilimsel sıralamada birinci sıraya çıkmak olacaktır. Bunu yapamazsak sıkıntılar yaşayabiliriz. O yüzden sizleri gerçekten kutluyorum. Çok önemli bir çalışma içerisine girerek proje yapma aşamasını öğrenci iken geçmişsiniz. Tebrik ve takdir ediyorum. Başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum. Bu ülkemiz için son derece değerli ve kıymetli bir durum. Dünyada süper güç olmuş ülkelerin tek bir ortak özelliği var. O da bilimde en iyi olmak. Bilimde en iyi konumdaysanız dünyada süper güç olmanız oldukça kolaydır. O halde ülkemizde bilimin merkezi olan üniversitelerde Türkiye Yüzyılı bayrağını kaldıracağımıza inanıyorum. Bizleri bu açıdan çok önemli sorumluluklar bekliyor. Bu bilinçle hareket ettiğiniz için sizleri ve Sayın Rektörümü tebrik ve takdir ediyorum. Medeniyetimiz tekrar ihyası sizler ile olacak. Başarılarınızın artarak devam etmesini dilerim.” dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Senotasına konuk oldular (6) Yakın Geleceğin Büyük Türkiyesi vizyonunda gençlerimize önemli görevler düştüğünü belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Senatomuza konuk olan kıymetli Rektörlerime çok teşekkür ederim. Milattan önce 220 yılından itibaran  tarihimize baktığımızda Türk Devletleri, Müslüman Türk Devletleri ve Müslüman Devletleri olarak hep inşa ederek bu günlere gelmişiz. Dünyanın farklı coğrafyalarında üniversiteler ve eğitim kurumları kurarak bilim adamları yetiştirmiş, etkisi yüzlerce yıl süren eserler, teknolojik ürünler üretmişiz. Son 10-15 yılın öncesinde farklı mecralarda kulaklarımıza pek bir şey yapmadığımızı, dünya medeniyetine bir katkımız olmadığını fısıldadılar. Örneğin uçma fikri 1900’lü yılların başında Wright kardeşlere ait olduğu söylediler ama Abbas ibn Firnas 800’lü yıllarda Endülüs’te uçma denemesi yapmış. Yaptıklarımızın unutturulmaya çalışılması gibi  bazı çalışmalarımıza da engel olundu. Bizim 1920-30’lu yıllarda uçak çalışmalarımız, üretimimiz oldu. Maalesef Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ gibi girişimcilerin çalışmaları akamete uğratıldı. Sizin göreviniz şu aşamadan sonra proje üretmek, projeler içinde yer almak ve onları geliştirmektir. Görmeniz gereken şudur ki; güçsüz devletin başında leş kargaları çok uçar. Günümüzde zayıf görülen ülkelere nelerin reva görüldüğüne yakından şahit oluyoruz. Aynısını 100 yıl önce bize de denediler. Milletimizin kararlılığı karşısında defolup gittiler. Büyüklerinizin yaptıkları proje bazlı çalışmalarla bu seviyeye geldik. Türkiye, rol çizilen değil rol belirleyen bir ülke oldu. Bunun devam etmesi de size bağlı. İnşaallah sizin gibi gençler ülkemizi her alanda daha güçlü bir konuma taşıyacaktır. Hepinizi tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim” dedi.Konuşmaların ardından TÜBİTAK 2209-A- Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2023 Yılı 1.Dönem Çağrısı sonuçlarına göre projesi destek almaya hak kazanan öğrencilerimize ve danışman hocalarına hediyeleri verildi.

  Kırıkkale Üniversitesi Senotasına konuk oldular (7)Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, öğrencilerimiz ve danışman hocaları ile günün anısına fotoğraf çektirdi.

  Rektörümüz, misafirlerine teşekkür ederek Kırıkkale’nin sembol eserleri arasında yer alan Çeşnigir Köprüsü’nün resmedildiği çini tablo hediye etti.

Editör: Müjgan BARIŞ