Kazakistan'da Türk tarihini değiştirebilecek önemli bir keşif yapıldı. Kazak arkeologlar, Doğu Kazakistan’da 3 bin 800 yıl önce inşa edilmiş olan altıgen biçiminde bir kurgan buldu. Kurganın giriş sütunlarında deve ve at ile beraber 20 kaya resmi tespit edildi. Kazı Başkanı Ulan Umitkaliyev detayları ilk kez paylaştı.

L.N Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, 2020-2023 yılında Doğu Kazakistan’ın Abay ilçesine bağlı Toktamış Batyr köyü yakınlarındaki Kırküngir Anıtı'nda kazılar gerçekleştirdi. Kırküngir bölgesinde Erken Tunç Çağı'ndan Göktürk Dönemi’ne uzanan 100’den fazla anıt incelendi.

L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Bölüm Başkanı Ulan Umitkaliyev, Kırküngir kurganına ilişkin detayları ilk kez anlattı.

"Kırküngir anıtı Türk kültürüne ait" Erken Tunç Çağı'na ait Kırküngir elit mezar yapıları kapsamlı bir şekilde araştırıldı.

Ulan Umitkaliyev, "Kırküngir Anıtı üzerinden tüm Türk halklarının tarihinde önem taşıyan bir anıt olduğunu söyleyerek at kültürünü yerleştirerek geliştirebilir, Türk boyunun dünyanın dört bir yanına yayıldığını tespit edebiliriz" diyerek bu altıgen kurganın, Türk kültürüne ait olduğunun altını çizdi.

Ulan Umitkaliyev, "Altıgen üslupta oluşturulduğu görülen Kırküngir kurganı, Bronz Çağı'ndaki Andronovo topluluklarının abidevi taşların işlenmesindeki uzmanlaşma ve mimari teknik konusunda ulaşmış oldukları yüksek gelişimi gösteriyor" dedi.

Elit mezarın çapı 43 metre, yüksekliği 2,3 metredir. Yapının altında üç muhafaza bölümü bulunuyor. Yapının dış duvarları, her bir bölümü büyük megalitik taşlarla oluşturulmuş olup altıgen biçimde. Mezar odasına açılan iç kısımlardaki diğer bölümler ise oval bir şekilde inşa edilmiştir. İkinci geçidin çapı 12 m, üçüncü bölüm ise 6 m çapında.

2021'deki kazı sırasında tespit edilen insan ve at kemikleri, Japonya’daki Tsukuva Üniversitesi’nden Bay Yu İtaşahi önderliğindeki bir heyet tarafından incelendi.

Radyokarbon verileri, Kırküngir Anıtı'nın M.Ö 1859 yani günümüzden 3 bin 800 yıldan daha önce inşa edilmiş olduğunu gösterdi.

Kazakistan’da Bronz Çağı'na ait Kırküngür Anıtı'na benzer abidevi mezar anıtı, daha önce Karaganda bölgesi Taldı Nehri kıyısında tespit edilen Geç Bronz Çağı'na ait Karajartas Anıt Mezarı'ndan 4 asır önce inşa edilmiş.

WhatsApp Image 2023-11-08 at 11_49_40

kurgan

Kaynak: Haber Merkezi