Okullarda birinci dönem yarın sona eriyor. Milyonlarca öğrenci yarın karnelerini alacak. Derslerinde başarılı olan öğrencilere ise destek ödemesi yapılıyor. Takdir veya teşekkür belgesi alan ilkokul, ortaokul, lise öğrencilerine karşılıksız 10 bin 200 TL'ye kadar karne ödülü var. 

Milyonlarca öğrencinin beklediği sömestr tatili yarın başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait çalışma takvimine göre, yarın karne alacak öğrenciler yarı yıl tatiline girecek. 2 hafta sürecek tatilin ardından 5 Şubat'ta ders zili yeniden çalacak.

8-12 Nisan 2024'te ise ikinci ara tatil olacak. 11 Eylül 2023'de başlayan eğitim öğretim dönemi, 14 Haziran 2024'te sona erecek.

KARNESİNİ GÖSTEREN PARAYI ALACAK

Takdir

Karne heyecanı yaşayan milyonlarca öğrenci şimdi de teşvik ödemelerinin sabırsızlığını yaşıyor. 2023-2024 eğitim öğretim yılının birinci döneminin sonuna gelinirken, öğrenciler takdir ve teşekkür belgesi ihtimallerini hesaplamaya başladı. Devlet okullarında eğitim gören ve takdir-teşekkür belgesi alan öğrencilere yönelik Başarı Teşvik Programı kapsamında destek ödemesi yapılacak.

Pp

TAKDİR VE TEŞEKKÜR ALANA KARNE ÖDÜLÜ

Başarı Teşvik Programı kapsamında, sınıflarında dereceye giren ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine asgari ücretin yüzde 60'ı kadar yani 10 bin 200 TL karne parası verilecek.

4 yıllık örgün eğitim yapan yükseköğretim kurumlarını kazanan öğrencilereaylık 100 TL destek ödemesi yapılacak. YÖK'ün belirlediği dünyadaki ilk 500 üniversiteye girme hakkı kazanan öğrencilere başarı desteği verilecek.

Sosyal yardım alan hanelerdeki meslek lisesi mezunu öğrencileri ile lise sonrası meslek edindirme kurslarına giderek iş hayatına atılan gençlere de net asgari ücrete orantılı destek ödemesi yapılacak.

Karne parası ödemeleri, öğrencilerin okulları aracılığıyla yapılacak.

Para

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, 2023 yılı eğitim öğretim dönemi ile ilgili Başarı Teşvik Programı'nı açıklamıştı. Erdoğan yaptığı açıklamada, "Devlet okullarında okuyan ve dereceye giren ilk ve orta öğretim öğrencilerine asgari ücretin yüzde 60 orana varan tutarda destek vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yükseköğrenim öğrencilerimizin kredi burs miktarını lisans öğrencilerinde 850 liradan 1250 liraya, yüksek lisans için 2 bin 500 liraya. Doktora öğrencileri için 2550 liradan 3 bin 750 liraya çıkartıyoruz" demişti.

Destek

KARNE PARASI BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIYOR?

Her sene iki defa verilecek olan başarı teşvik paketinde ilk dönem sonunda ve yaz tatilinde ödemeler yapılacak. Başvurular ise bulunulan ilin sosyal yardımlaşma ve dayanışma dernekleri üzerinden yapılacak.

Fakat bu yıl konuya ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Ogrencilere Karne Odulu Takdir Ve Tesekkur Alana 10 Bin 200 Tl 17056058604643BAŞARILI ÖĞRENCİLERE VERİLEN DİĞER DESTEKLER

Öte yandan Başarı Teşvik Programı dışında başarılı öğrencilere yönelik diğer destekler ise şu şekilde:

  • Üniversitede not ortalaması 85 ve üstü veya dengi olan öğrencilere net asgari ücret kadar başarı desteği verilecektir.
  • Fakültede ilk 5'te yer alanlara, net asgari ücretin 2 katına kadar destek sağlanacaktır.
  • LGS'de yüzde 5'lik dilime giren öğrencilere net asgari ücreti 2 katına kadar tek seferlik başarı desteği sunulacaktır.
  • YKS'de ilk 500 binde yer alan öğrencilere tek seferlik net asgari ücretin 3 katına kadar başarı desteği verilecektir.

Kaynak: İHA

Kaynak: İHA