OECD'nin 81 ülke ve bölgenin katıldığı 15 yaş gençlerin okuma, matematik ve fen seviyelerini değerlendiren PISA araştırmasının 2022 sonuçları açıklandı. Araştırma, pandemi nedeniyle bir yıl ertelenmiş ve Türkiye'nin performansı dikkat çekmiştir. Matematikteki durumu sabit kalan Türkiye, fen konusunda bir ilerleme kaydederken, okuma becerilerinde belirgin bir gerileme yaşadı.

Singapur'un tüm alanlarda birinci olduğu sıralamada, Uzak Doğu ülkeleri genel olarak güçlü performans sergiledi. 2018'den bu yana yapılmayan PISA değerlendirmesi, pandemiyi de kapsadığı için eğitimdeki genel gerilemeye ışık tutmaktadır.

Türkiye, ilk defa 2003 yılında katıldığı PISA araştırmasında 41 ülke ile başlamış, bu sayı zamanla artarak 2022'de 81 ülkeye ulaşmıştır. 2022'de Türkiye, 60 ilden 196 okul ve 7 bin 250 öğrenci ile bilgisayar ortamında PISA'ya katıldı.

OECD genelindeki eğitimde görülen gerilemeye paralel olarak, Türkiye'nin PISA sonuçlarındaki zayıf performansı, ülkedeki eğitim sistemine dair daha geniş bir değerlendirmeyi gündeme getirmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi