Kırıkkale Üniversitesi Bilim Sanat Topluluğu ve TÖMER tarafından, “750. Vuslat Yıldönümü Mevlâna Günü” etkinliği düzenlendi. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu ve Doç. Dr. Yakup Şafak’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencileri ile TÖMER öğrencilerinin, Mesnevi’den bölümleri seslendirmeleri ile devam etti.

1-40

Etkinlikte konuşma yapan Doç. Dr. Yakup Şafak, “Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat yıl dönümünü nedeniyle bir etkinlikle anmaya gayret göstermeye çalıştık. Görev alan, katkıda bulunan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Hz. Mevlâna; sevgi, hoşgörü ve merhamet konusunda medeniyetimizin en önde gelen şahsiyetlerden biridir. Mevlâna; istismara müsaade etmez, onun için hırsızlara, uğursuzlara acımak; mazlumları kırıp geçirmektir.  Mevlâna, ‘Zalimlerin zulmü karanlık bir kuyudur. Ey zulümle bir kuyu kazan, sen kendin için kuyu kazıyorsun. Bari kararlıca kaz, ipek böceği gibi etrafına örtme’der.  Bendeniz bu konuşmada Hz. Mevlana’nın mesnevi’deki sabır ve hoşgörü konularında söylediği güzel sözlerden bir demet derledim. Onları okuyarak konuşmamı bitirmek istiyorum. Şöyle söylüyor: ‘Sevgi ve acıma insanlık vasfıdır; hiddet ve düşkünlük ise hayvanlık vasfıdır. Öfkeyi, şehveti, hırsı terk etmek yiğitliktir. Bu peygamberlik yoludur. Öfke ve düşkünlük insanı şaşı yapar, ruhu doğruluktan ayırır.  Kin duygusu gelince hünerler görünmez olur, gönülden göze yüz perde iner. Kin ve nefret duyguları kalpleri karatır, barış dalgaları kalplerden kinleri atar; savaş dalgaları ise sevgileri altüst eder. Ateşin şerrini defetmek istiyorsan ateşin gönlüne rahmet suyu aç; belayı defetmenin çaresi intikam almak değildir. Bunun çaresi bağıştır, aftır, cömertliktir. Ağlamak istersen göz yaşı dökenlere acı, merhamete dahil olmak istersen zayıflara merhamet et’ Katılımlarınız için hepinize teşekkür ederim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

6-14

Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Hz. Mevlâna bize solmayacak güller sundu. Üzüntülü anımızda okuyabileceğimiz, neşeli anımızda okuyabileceğimiz, sağlık ve huzur duymak için okuyabileceğimiz, zorluk ve darlık anlarında okuyabileceğimiz nice beyitler ortaya koydu. Her birimiz kendi his ve duygularımıza uygun beyitleri seçip yanı başımızda saklayabiliriz. Mevlana’nın, ‘Ümitsiz olma, kendini neşelendir. O yardım edicinin önünde yani Allah’ın önünde yakarıp yalvar’ der. Yani daima güçlü olacağız, insana huzur ve neşe duymak yakışır.  İnsanoğlu zevkli ve neşeli olursa bütün bu güçlükleri aşar. İşte Hz. Mevlâna bu canlılığı ve diriliği bize sundu” diye konuştu.

4-18

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, 2023 yılında hem mutlu hem de mutsuz anlara tanık olduğumuzu dile getirerek, “Bu yıl cumhuriyetimizin 100.yılı  büyük bir mücadeleden sonra güzel İstanbul’umuz, İzmir’imiz ve vatanımızın dört bir köşesi işgalden kurtuldu. Bu acı sahnelerin bilince, milli mücadelenin ve yeni aşamaların kıymetini ancak o zaman anlarız dolasıyla bu yüzyıllara yüzyıllar katmak için her birimizin aşk ile şevk ile çalışması gerekir. Mevcut dünyada nedense güçlü devletler, güçlü devlet adamları dünyada daha huzurlu, sakin yaşanması için adeta çaba sarf etmiyorlar.

10-8

Niçin sarf etmiyorlar, göz göre göre insanların, çocukların öldürülmesine nasıl sabredilir? Birçok ülkede hareket haline geçtiler inşallah çoğalarak halledilecek, ülkemizde olduğu gibi. Değerli arkadaşlar arkamızda bıraktığımız 23 Aralık’tan itibaren 12 sevgili gencimiz, düşünün bugün 6’sına defin merasimi yapılıyor. Bu fitneyi, bu fesatı kim yaygınlaştırıyor ve tekrar tekrar acılarla bizi karşılaştırıyor. Tek çözüm var: Güçlü ve kuvvetli olacağız. Gazze’de olanlar aşikâr henüz dünyanın farkına varamamış yavrular, çocuklar öldürülüyor. Hastane bombalanıyor biz burada sevgiden muhabbetten tabii bahsedeceğiz. Aranızdaki dostluk,  arkadaşlıkları kuvvetlendirdikçe kuvvetlendireceksiniz. Hz. Mevlana aramızdaki sevgileri aşk olarak ifade ediyor ve dostlar arasında gel birbirimizin kıymetini bilelim diyor. İşte tek çözüm bu” dedi.

9-8

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “750. Vuslat Yılında Mevlana” adlı kitabını öğrencilere dağıttı.

Program, Bilim Sanat Topluluğu öğrencilerinin, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu ve Doç. Dr. Yakup Şafak’a plaket vermesiyle sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi