BESST-İVAL'24 kapsamında Kırıkkale Üniversitesi Mavi Salonda "Astrofizik: Evren'i Anlama Sanatı" konulu konferans düzenlendi.

8977465468

Ankara üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Doğuş Özuyar'ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlik öncesi öğrenciler Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezinden getirilen teleskopla Ankara Üniversitesi  Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Elif Şura Etişken rehberliğinde güneşi gözlemledi.

987464787

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan  Dr. Öğr. Üyesi Özgür Etişken, ''Çocuklar okula başlayana kadar özellikle konuşmayı öğrendikten sonra her şeyi merak ederler. Eğer biz onların merakını ve hevesini köreltmezsek bu merak devam eder. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılayabildikten sonra merak duygusu bu çevrenin arkasında ne var, gördüğümüz okyanusun arkasında ne var gibi sorular oluşuyor. Bunun yanı sıra insanlar kafalarını yukarı kaldırıp baktıklarında acaba bu gördükleri ışıkların arkasında ne var diye merak etmişler. İnsanlık biraz daha rahat etmeye başladıktan sonra evren nedir ve nelerden oluşmuştur, biz nasıl bir dünyada yaşıyoruz, dünyadan başka neler var gibi soruları yanıtlamaya çalışmışlar. Bu soruyu bizden yüzyıllar önce yaşamış insanlarda sormuş ve günümüzde de soruluyor. İnsan kendi bilgisini kendisine saklarsa hiç bir yere varamayız. Biz bir Newton ya da bir Einstein değiliz. İnsanlara Astrofiziği anlatmamız gerekiyor. Çünkü bilim ve toplumu bir araya getirmemiz ancak böyle mümkün olacak. Bizler bilim insanı olarak birçok şeyi anlamayı başardık. Bazılarımız çok derine, bazılarımız çok uzağa bakıyor. Bu ikisini birleştirdiğimizde belki herkesin katkısı farklı olacak ama evrenin resmini çizmiş olacağız.'' şeklinde konuştu.

789745645

Programa yoğun katılımdan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirerek başlayan Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Doğuş Özuyar, "Astrofizik çok geniş bir çalışma alanı. Her noktayı anlatmamız maalesef mümkün olmayacak. Bu nedenle ben bugün size astrofizikçinin en etkili silahı nedir ve bu silahla gök cisimlerini, evrenimizi nasıl tanımlayabiliyoruz, neleri inceleyebiliyoruz bunlardan bahsedeceğim. Astrofiziğin astronominin alt dallarından biri olduğunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Doğuş Özuyar, astrofizik; gök cisimlerinin ve gök olaylarının incelenmesinde fizik ve kimyanın yöntem ve ilkelerinin kullanılmasıdır. Gök cisimlerinin bizzat kendini inceler. Onların hareketleriyle yada birbirleriyle etkileşimlerini değil doğrudan kendilerini tanımaya ve tanımlamaya çalışan bir bilim dalıdır. Astrofizik karakalemle yapılan resimleri canlı renklere boyama çalışması olarak ifade edilebilir.  Ulaşamadığımız, gözümüzle net bir şekilde göremediğimiz bizce soyut resimleri somut bir  yapıya büründürmeye çalışıyoruz. Fakat astrofizikçilerin şöyle bir zorluğu var. Biz çalıştığımız cisimlere ulaşamıyoruz, bir galaksiye ulaşamıyoruz. Bizim çalışabileceğimiz tek bilgi gök cisimlerinden gelen ışık. Öğrenmemiz gereken tüm şeyleri ışıktan gelen bilgiyle elde ediyoruz. Işık deyince insanların aklına sadece gözleriyle görebildikleri algılayabildikleri ışık geliyor. Oysa buzdağının geri kalanına biz elektromanyetik tayf adını veriyoruz. Biz bu tayfları kullanarak evrenin görünmeyen yönleri hakkında bilgi elde etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

756376465

Dr. Ögr. Üyesi Doğuş Özuyar, "Sonuç olarak baktığımızda yakın evrenimizden yani güneşten başlayarak uzak evrenimizdeki galaksilerin, galaksi kümelerinin özellikleriyle ilgili bilgi toplama şansımız oluyor. Hatta sadece cisimleri değil evrenin kendisiyle ilgili de fikir elde edebiliyoruz. Bundan dolayı sunumun başında astrofizik evreni anlama sanatıdır başlığını kullandım. En yakınımızdaki cisimlerden en uzaktaki cisimlere kadar hatta evrenin kendisine kadar astrofizik yoluyla fikir elde edebiliyoruz ve nasıl bir ortamda yaşadığımızı çözümleyebiliyoruz." dedi.

Program sonunda Dr. Ögr. Üyesi Doğuş Özuyar'ın katılımcıların sorularını yanıtladı. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Gökgöz katılımlarından ve katkılarından dolayı Dr. Ögr. Üyesi Doğuş Özuyar'a ve Kırıkkale Üniversitesi’ne  desteklerinden dolayı Elif Şura Etişken'e teşekkür belgesi ve ebru tablo hediye etti. Toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.

Kaynak: Kırıkkale Üniversitesi