Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Genel Sekreterimiz Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, bu yıl Tiran Üniversitesi tarafından düzenlenen Balkan Üniversiteler Birliği Konferansı ve Genel Kuruluna katıldı. Genel Kurul Toplantısı; Kurucu Üniversite ve Daimî Genel Sekreter olan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve bu yıl konferansa ev sahipliği yapan Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Artan Hoxha’nın açılış konuşmaları ile başladı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kuruluşundan bugüne Balkan Üniversiteleri Birliğini ve yaptığı çalışmaları anlattı. Ardından birliğe aday olan üniversitelerin tanıtıldığı oturumda Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Şehrimiz ve Üniversitemiz hakkında bilgi verdi.

Genel Kurulun ardından, Üniversitemiz Balkan Üniversiteler Birliğine başkanlık ve ev sahipliği yapan Tiran Üniversitesi ile de ikili iş birliği anlaşması imzaladı. Rektörümüz Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Artan Hoxha ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na şehrimizin simgesi olan tarihi Çeşnigir Köprüsü’nün resmedildiği karo hediye etti.

Arnavutluk ziyareti kapsamında Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan ve beraberindeki heyetle birlikte Arnavutluk’ta Türkiye Maarif Vakfına bağlı olarak faaliyet gösteren New York Tiran Üniversitesini ziyaret ederek ikili iş birliği anlaşması imzaladı. Düzenlenen toplantıya New York Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş, Genel Sekreter Dr. Rıza Feridun Elgün, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nertila Gjini, Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Ilir Kalemaj, İktisat ve İşletme Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Juna Miluka, Hukuk ve Sosyal Bilimler Dekanı Doç. Dr. Enila Cenko, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Narasimha Rao Vajjhala, ve Avrupa ve Balkan Çalışmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mirela Bogdani katıldı. Dış İlişkiler Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, Üniversitemiz ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. İki Üniversite arasında yapılabilecek iş birliği çalışmaları ele alındı. Daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, New York Tiran Üniversitesi konferans salonunda akademik ve idari personelin katılımıyla İslam Bilim Tarihi semineri verdi.

Son olarak heyet, Tiran’da bulunan Türkiye Büyükelçiliğini ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Kırıkkale Üniversitesi’nin  Balkan Üniversiteler Birliğine üyeliği ve ikili iş birliği çalışmalarından bahsetti. Rektör, Tiran’daki Yükseköğretim profili hakkında Büyükelçi Tayyar Kağan Atay’dan bilgi aldı ve bölgede yapılabilecek çalışmalara ilişkin fikir alışverişinde  bulundu.

2014 yılında kurulan Balkan Üniversiteler Birliğinin; Türkiye, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Yunanistan, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya, Kuzey Makedonya, Kosova, Karadağ ve Bulgaristan olmak üzere 11 farklı ülkeden 92 üyesi mevcut. Bu yıl birliğe üyeliği kabul edilen  Üniversiteler ile bu sayı 101’ye ulaştı.

Kaynak: Kırıkkale Üniversitesi