Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde yer alan Sulu Mağara, esrarengiz ve büyülü atmosferiyle ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Doğal ve yapay unsurların bir araya geldiği mağara, turizm amaçlı olarak gezilebilen 115 metrelik bölümüyle dikkat çekiyor.

Mg 5072

Tarihi ve Yapısal Özellikleri

Yarı doğal-yarı yapay bir mağara olan Sulu Mağara, antik dönemde maden galerisi olarak kullanılmıştır. Toplam uzunluğu 285 metre olan mağara, birbirine bağlı üç kattan ve sırasıyla havuzlu salon, küplü galeri ve alt maden galerisi adı verilen üç galeriden oluşmaktadır. Mağaranın bir bölümünde mermer, diğer bölümünde çamur taşı ve kum taşı bulunmaktadır. Mermerler içerisinde açılan giriş bölümü ile havuzlu salon, doğal kesim olup Pliyosen Rölyef döneme aittir. Havuzlu salonun Erken Hristiyanlık döneminde yerleşim yeri ve geçici sığınak olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

Mağaranın doğal kesiminde yer alan doğu yönündeki küplü ve güneydoğu yönündeki alt galeride yakın zamana kadar maden çıkarılmıştır. Doğal ve yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler, Erken Hristiyanlık döneminde yapılmış taş duvarlarla örülmüştür. Büyük bir bölümü maden ocağı olarak açılan mağaranın en derin noktası 25 metre olup, tavan yüksekliği 1-4 metre arasında değişmektedir. Üç kattan oluşan yapay galeriler, maden alımı sonucu oluşmuştur.

Ziyaretçilerin Konforu İçin Yeniden Düzenlendi

Bak 5607

Sulu Mağara'nın içi ve çevresi, ziyaretçilerin konforu düşünülerek yeniden düzenlenmiştir. Bu sayede, mağara misafirlerini daha iyi ağırlayacak bir hale getirilmiştir. Ortalama nem oranı %85 ve sıcaklığı 18 derece olan mağara, yağışlı dönemlerde akan yağmur sularını toplamak için antik çağda yapılan ve derinliği 2 metreyi bulan havuzlarla da dikkat çekiyor.

Sağlık Üzerine Olumlu Etkileri

Bak 5599

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ekici tarafından 2019 yılında yapılan araştırmada, Sulu Mağara’nın insan sağlığına olumlu yönde etki ettiği tespit edilmiştir. Mağaradaki zengin negatif iyonlar sayesinde insanların solunumunun daha kolay gerçekleştiği, bu negatif iyonların doğal yaşantımız sırasında yüklendiğimiz pozitif iyonları atmamızı sağladığı ve mevcut havayı solumanın ağrı kesici etkisi olduğu belirtilmiştir.

Turizm İçin Önemli Bir Merkez

4 Mg 1153

2019 yılında “Acil Müdahale Uygulama” işlemleri tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açılan Sulu Mağara, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne bağlı ören yeri statüsünde hizmet vermektedir. Ziyaretçilerine hem tarihi bir yolculuk sunan hem de sağlıklı bir atmosfer sağlayan bu büyüleyici mağara, Kırıkkale’de görülmesi gereken önemli turistik yerler arasında yer alıyor.

Sulu Mağara, esrarengiz ve büyülü atmosferiyle güzel vakit geçirmeniz ve unutulmaz fotoğraflar çekmeniz için ideal bir lokasyon. Kırıkkale’yi ziyaret eden herkesin bu tarihi ve doğal güzelliği görmesi tavsiye edilmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi