Kırıkkale tarihinin en acı olayı 
1980 yılının Kasım ayında yaşandı.
Keskin'in Danacıobası Köyü'nde bir Nişan'da çıkan yangında 97 bayan hayata veda etti.

Nişan münasebetiyle bir araya gelen bayanlar tüp patlaması sonucu çıkan yangında bulundukları odalardan dışarıya çıkamayarak feci şekilde can verdiler.

EVLATLIK VERDİLER

Akıl almaz felaket  sonra köyde adeta bayan kalmadı. Eşsiz kalan erkekler çocuklarına civar köylere veya talep eden ailelere evlatlık vermek zorunda kaldılar.

CENAZE EVİNE DÖNDÜ

Düğün evinin cenaze evine dönüştü. Acı olay Kırıkkale'de hafızalarda yıllardır acı örnek olarak hatırlanır.
Tüp patlaması sonrası yangın evin üst odasını birden sardığı için kapıdan çıkamayan bayanlar feryat figen içerisinde yanarak feci şekilde can verdiler. Bayanların çoğunun ezilerek ve dumandan boğulduğu ortaya çıktı.

GELİN ÖLDÜ
DAMAT KURTULDU

Gelinin hayatını kaybettiği olayda damat ve erkekler bir başka evde toplandığı için faciadan kurtulmuşlardı. 402 nüfuslu köyün dörtte biri bir gecede yok olmuştu.


 BEŞİK KERTMESİ ÇIKTILAR

Acı facia'nın yaşandığı Danacıobası Köyü'nde Gelin 13 ,damat 14 yaşındaydı. 2 komşu aile çocuklarını beşik kertmesi olarak  nişanlamışlardı.

Facia erkek evine "Nişan evinden silah sesleri geliyor. Kadınlar dövüşüyor" şeklinde ulaşmıştı .Erkekler kadınlar  evine koştukları zaman eşlerinin meşale gibi yanan vücutta ile karşılaştılar. Kırıkkale tarihinin en acı olayı o gün yaşanmıştı .

ÇIĞLIKLAR YAN KÖYLERE ULAŞTI

Erkekler dizlerine vura vura çocuklarının cesedini ve eşlerini seçmeye çalışıyorlardı.Çığlıklar yan köylerden duyulur hale gelmişti. Olay  yerine Jandarma Kuvvetleri intikal etti. Güzel başlayan gecenin sonu kötü sonuçlanmıştı.

HER YER YANIK KOKUYOR

Yanık ceset kokular etrafı sarmış, mutluluk gözyaşları hüzüne dönüşmüştü. Bu yüreklerin yaşayamayacağı bir acıydı .Danacıobası Köyü'nün bu yangın felaketinden dolayı O günkü Türkiye'deki gazeteler gece manşetlerini değiştirerek bu felaketi okurlarına duyurdular.

YANGIN'IN FLİMİ ÇEKİLDİ

Köye 8 ay sonra öğretmen atandı. Facianın filmi de çekildi .Keskin'de 43 yıl önce 97 kişinin feci şekilde can verdiği olay Beyaz Perde'ye konu oldu.  1984 yılında facianın 4.yılının ardından başrollerini Perihan Savaş , Halil Ergün gibi ünlü sanatçıların yer aldığı "Kaşık düşmanı "filmi çekildi. Senaryosunu Bilge Olgaç tarafından yazılan filmin yönetmenliğini Bilge Olgaç üstlendi. Film katıldığı yarışmalarda ödüller aldı. İşin acı yani  filmin yönetmeni de aynı başrol oyuncusu gibi feci şekilde yanarak hayatını kaybetti.

Şu sıralar ise Türkiye'nin farklı televizyon kanallarında faciada hayatını kaybeden ailelerin evlatlık verilen çocukları ailelerini bulmaya çalışıyorlar.

20231202_223010

20231202_222943

20231202_222955

IMG-20231202-WA0064

Kaynak: Haber Merkezi