Kırıkkale’nin Hasandede kasabasının geçmişine ışık tutan önemli ziyaretlerden biri, 1950 yılında gerçekleştirildi. Dönemin şartlarında Ankara’ya bağlı bir Anadolu yerleşimi olan Hasandede’nin ileri gelenlerinden oluşan heyet, kasabanın sorunlarını ve taleplerini devletin en üst makamına ulaştırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile bir araya geldi.

Yaklaşık 75 yıl önce gerçekleşen ziyarette Hasandede heyeti, Cumhurbaşkanı Bayar tarafından kabul edildi. Görüşmede yerleşimin ihtiyaçları ve vatandaşların talepleri ele alınırken, ziyaret sonunda çekilen hatıra fotoğrafı yıllar sonra Hasandede tarihinin önemli belgelerinden biri haline geldi.

Arşivlerde yer alan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ı ziyaret eden heyette Süleyman Demirhan, Ali Atasoy, Feyzullah Demirhan, Hasan Demirhan, Vedat Demirhan, Miktat Özcan, Haydar Demirhan, Cemal Demirhan, Mahmut Demirhan ve Yakup Demirhan bulunuyordu.

Hasandede adına önemli bir temsil görevi üstlenen heyetin Ankara’ya giderek Cumhurbaşkanı ile görüşmesi, dönemin ulaşım ve iletişim imkânları göz önünde bulundurulduğunda dikkat çekici bir girişim olarak öne çıkıyor. Ziyaret, aynı zamanda bölge halkının sorunlarını doğrudan devlet yönetimine aktarma çabasının tarihi örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Kırıkkale’de Şiddete Karşı Toplumsal Bilinç Güçlendiriliyor
Kırıkkale’de Şiddete Karşı Toplumsal Bilinç Güçlendiriliyor
İçeriği Görüntüle

Aradan geçen onlarca yıla rağmen önemini kaybetmeyen ziyaretin hatıra fotoğrafı ise bugün Hasandede Muhtarlığı’nda sergileniyor. Tarihi kare, hem ziyarette bulunan isimlerin hatırasını yaşatıyor hem de Hasandede’nin Cumhuriyet dönemindeki yerel hafızasının gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi