Kırıkkale Üniversitesi  BESST-İVAL kapsamında Hukuk Fakültesi Kocatepe Salonu'nda 'Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye'de Mülki İdare' Konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yaylı'nın yaptığı programa Vali Mülkiye Başmüfettişi İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Doç. Dr. Mehmet İlker Haktankaçmaz ve Tokat Valisi Numan Hatipoğlu Üniversitemize konuk oldu.

78998745664445123

Düzenlenen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Ayan akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Moderatör Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yaylı,'' Sayın valilerim bizi kırmayıp buraya geldiğiniz için sizlere teşekkür ederim. Sayın Rektör Yardımcım, değerli mesai arkadaşlarım ve sevgili öğrenciler Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılına merhaba dediğimiz bugünlerde Cumhuriyetin 100.yılı kapsamında Cumhuriyet kazanımlarımızı tekrar etme fırsatı bulduğumuz etkinliklerimizden bir tanesini daha icra ediyoruz. Bu vesileyle de Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümümüzün müktesebatının en önemli başlıklarından biri olarak mülki idareyi konuşmak istedik. Mülki idarenin Osmanlı'dan başlayarak günümüze kadar kat ettiği yolu 2 değerli konuğumuzla dile getirmek istedik. Ben sözü Sayın Tokat Valisi Numan Hatipoğlu'na bırakıyorum.'' şeklinde konuştu.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu,'' Çok değerli meslektaşım, değerli hocalarım ve değerli öğrenciler sizlerle burada olmaktan büyük mutluluk duymaktayım. Hasan Yaylı hocamız Üniversite yıllarından benim arkadaşım. Bugün benim üzerinde çoğunlukla duracağım konu valiliğin tarih içerisindeki gelişimi. Osmanlı döneminde eyalet sistemi yani bugün gördüğümüz vilayet sisteminin çok daha üzerindeydi. Rumeli Beylerbeyine bağlı eyaletler vardı. 20-30 ili kapsayan geniş alanları vardı. Osmanlı Devletinde valiler mutlak yetkiye sahiptiler. Osmanlı Devletinin gerileme süreciyle sadece askeriyede değil ilmiyede de pek çok bozulmalar yaşandı. Yerelde yaşanan isyanlar oldu. Dolayısıyla devletin yapılanması ve organize olması gerekiyordu. Tüm dünyada ortaya çıkan modern devlet anlayışıda gelişim sürecindeydi. Geçmişte sadece ülkenin korunması ve düzenin kurulmasıyken artık endüstriyelleşmeyle birlikte daha komplike ihtiyaçlar doğdu. Türkiye modern devlet yapılanmasında çok geride kalmadı.'' şeklinde konuştu.

4654646787974213212223

Vali Mülkiye Başmüfettişi İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Doç. Dr. M.İlker Haktankaçmaz,'' Sayın Valim, değerli hocalarım ve değerli arkadaşlarım bugün sizlerle olmaktan dolayı çok mutluyum. Bizde sizler gibi Kamu Yönetimi Bölümü mezunuyuz. Yıl sonu gelince bize sorarlardı 'Okuyorsun da ne olacaksın?' derlerdi. Nasipte varmış kaymakam olmuştum. Benim hem eski sistemde hem de şu anki sistemde görev yapma fırsatım oldu. 'Devletin ve hükümetin temsilcisi ayrı ayrı her bakanın temsilcisi ve idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır.' valinin görev tanımı budur. Burada özellikle siyasi yürütme vasıtasıdır sözünün altını çizmek istiyorum. Valilerin aslında siyasi olarak da bir görevi var. Tabi bunu kararında tutmak lazım siyasi bir partinin il başkanı gibi hareket etmesi ne kadar yanlışsa  'milletvekili veya siyaset ne derse desin bana ne kardeşim' demesi de o kadar yanlıştır. Vali her bir bakana karşı ayrı ayrı sorumludur.'' ifadelerini kullandı.

654498798784654657

Panelin sonunda konuşma gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan,'' Sayın valilerime çok teşekkür ediyorum. Önceki yıllarda Vali İlker Haktankaçmaz ile çalışma fırsatımız oldu. Ben Veteriner Fakültesi Dekanıydım Tarım Bakanı bir gün bizi ziyaret etti. Bakanımıza kahve ikramında bulunmak istedim. Vali bey tabi şehirdeki programları düşündüğü için 'Hocam ne yaptın bizim bütün programımızı mahvettin' demişti. Tabi böyle komik anılarımız oluyor Sayın Valimizle. Sizlerin de İnşallah güzel anıları olur. Kendilerine Üniversitemize verdikleri katkılar için teşekkür ediyorum.'' dedi.

498456475646

Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Vali Mülkiye Başmüfettişi İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Doç. Dr. Mehmet İlker Haktankaçmaz ve Tokat Valisi Numan Hatipoğlu'na tablo hediye etti. Toplu Fotoğraf çekimiyle program sona erdi.

Kaynak: Kırıkkale Üniversitesi