Türk Dünyası sinemasını akademik, kültürel ve sektörel açıdan ele alacak Uluslararası Türk Dünyası I. Korkut Ata Sinema Sempozyumu, 4-7 Kasım 2026 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Uluslararası nitelikte düzenlenecek sempozyumda akademisyenler, araştırmacılar, yönetmenler, yapımcılar, sektör temsilcileri ve genç sinemacılar aynı platformda bir araya gelecek.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu koordinasyonunda, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleri ve Uluslararası Sinema Derneği’nin paydaşlığında düzenlenecek sempozyum, Türk Dünyası sinemasının akademik ve bilimsel açıdan ele alınacağı uluslararası bir platform oluşturmayı amaçlıyor.
Türk Dünyasının Ortak Kültürel Mirası Sinemayla Ele Alınacak
Sempozyumla birlikte Türk Dünyası coğrafyasında sinema alanındaki akademik iş birliklerinin güçlendirilmesi ve sinema araştırmalarına yeni bir bilimsel zemin kazandırılması hedefleniyor.
Türkiye’den Türkistan’a, Kafkasya’dan Balkanlar’a kadar uzanan geniş coğrafyanın ortak kültürel mirası, sinemanın farklı alanları üzerinden değerlendirilecek. Etkinlik aynı zamanda Türk Dünyası ülkeleri arasında sinema alanında yeni iş birliklerinin kurulmasına da zemin hazırlayacak.
Yapay Zekâdan Yeni Medyaya Çok Sayıda Konu Konuşulacak
Uluslararası Türk Dünyası I. Korkut Ata Sinema Sempozyumu geniş bir akademik içeriğe sahip olacak.
Program kapsamında Türk Dünyası Sineması başta olmak üzere sinema kuramları, film tarihi, film yapımı, sinema endüstrisi, dijitalleşme, yeni medya, yapay zekâ, film festivalleri, sinema eğitimi ve kültürel çalışmalar gibi güncel başlıklar ele alınacak.
Bu alanlardaki yeni yöntem ve yaklaşımlar, akademisyenler ve sinema profesyonellerinin katılımıyla uluslararası bilimsel bir zeminde değerlendirilecek.
Demir: “Ortak Mirasımız Güçlü Bir Zemin Oluşturuyor”
Sempozyumun koordinasyonunu gerçekleştiren Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, organizasyonun Türk Dünyası sineması açısından önemli bir bilimsel buluşma niteliği taşıdığını belirtti.
Demir, Türkiye’den Türkistan’a, Kafkasya’dan Balkanlar’a uzanan ortak kültürel mirasın sinema alanında güçlü bir ortak üretim ve akademik iş birliği zemini oluşturduğunu ifade etti.
Korkut Ata Sinema Sempozyumu ile bu ortak mirası bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçladıklarını kaydeden Demir, Türk Dünyası sineması üzerine gerçekleştirilen akademik çalışmaların uluslararası bir platformda buluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.
İlk Yılda Bilimsel Yaklaşım Ön Planda Olacak
Organizasyonun ilk kez gerçekleştirilecek olmasına dikkat çeken Demir, başlangıç niteliğindeki ilk sempozyumda bilimsel yaklaşımın en üst seviyede oluşturulmasının amaçlandığını belirtti.
İlk sempozyum, davetli akademisyenlerin yanı sıra araştırmacılar ve sinema profesyonellerinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Katılımcılar sempozyuma hem yüz yüze hem de çevrim içi olarak dahil olabilecek.
Sempozyuma ilişkin ayrıntılı bilgilere Korkut Ata Sinema Sempozyumu resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabilecek.
Akademi ve Sinema Sektörü Aynı Platformda
I. Uluslararası Türk Dünyası Korkut Ata Sinema Sempozyumu’nun önemli hedeflerinden biri de akademik çalışmalar ile sinema sektörünü aynı çatı altında buluşturmak olacak.
Akademisyenler, yönetmenler, yapımcılar, sektör temsilcileri ve genç sinemacıların katılacağı organizasyonla sinema alanındaki akademik üretimin desteklenmesi, disiplinler arası ve uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Aynı zamanda Türk Dünyası ülkeleri arasında ortak yapım kültürünün teşvik edilmesi ve ortak kültürel mirasın sinema aracılığıyla uluslararası görünürlüğünün artırılması hedefleniyor.
Korkut Ata Film Festivali Kapsamında Gerçekleştirilecek
İlk kez düzenlenecek Uluslararası Türk Dünyası I. Korkut Ata Sinema Sempozyumu, 6. Türk Dünyası Korkut Ata Film Festivali etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu, organizasyonun yalnızca Türk Dünyası coğrafyasında değil, uluslararası sinema araştırmaları alanında da önemli bir akademik buluşmaya dönüşmesini hedefliyor.
Korkut Ata Sinema Sempozyumu’nun ilerleyen yıllarda dünyanın farklı ülkelerinden akademisyenleri, araştırmacıları ve sinema profesyonellerini bir araya getiren, gelenekselleşmiş ve uluslararası alanda saygınlığa sahip bilimsel bir organizasyon haline getirilmesi planlanıyor.
4-7 Kasım 2026 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek sempozyum, Türk Dünyası sinemasının geçmişini, bugününü ve geleceğini akademik, kültürel ve sektörel boyutlarıyla ele alacak.





