5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi” hakkındaki kanunda önemli değişiklikleri içeren yeni yasa teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifin başlıca amacı, internet ortamındaki ahlaksızlık ve müstehcenliklerin önüne geçmek ve sosyal medya uygulamalarındaki kontrolsüz içeriği düzenlemek.

TikTok İçerikleri Kontrol Etmeli

Teklifin önemli bir bölümü, son zamanlarda sıklıkla tartışma konusu olan TikTok ile ilgili. Bu kapsamda, "TikTok isimli sosyal ağ sağlayıcısının Türkiye Temsilciliği tarafından genel ahlaka, kamu yararına, Türk toplumunun gelenek, görenek, örf ve adetlerine aykırı tüm içerikler yayına girmeden erişimi engellenir." maddesi yer almakta. Eğer TikTok bu tür içerikleri engellemezse, Savcılık, Mahkeme veya BTK tarafından verilen kararla erişim engeli uygulanacak. Ayrıca, TikTok’un bu karara 15 gün içerisinde uymaması durumunda, önce yüzde elli oranında bant daraltması uygulanacak, bu yükümlülüğün 30 gün içerisinde yerine getirilmemesi halinde TikTok’un Türkiye’deki bant trafiği tamamen durdurulacak.

Halil Öztürk, TikTok’da yaşanan ahlaksızlıkların ve müstehcenliklerin toplum tarafından kabul edilemez bir hale geldiğini belirterek, bu yasal düzenleme ile artık bu görüntülere daha fazla şahit olmak istemediklerini vurguladı. Öztürk, "Türk gençliğinin geleceğinin karartılmasına seyirci kalamayız." dedi.

Sosyal Medya Uygulamaları İçin Cep Telefonu Numarası Zorunluluğu

Teklif kapsamında sosyal medya uygulamalarına girişte cep telefonu numarası istenmesi zorunlu hale getiriliyor. Böylelikle suç ve suçluyla etkin mücadele edilecek, kişi haysiyetine, gururuna ve itibarına yönelik suçları işleyenlere daha hızlı ulaşılabilecek ve “trollüğün” önüne geçilecek. Suçun kimin tarafından işlendiğinin bilinmesi, caydırıcılığı artıracak.

“Sayaç” ile Ekran Bağımlılığı Önlenmesi Hedefleniyor

Son olarak, sosyal medya uygulamalarında sayaç uygulaması öngörülüyor. Bu sayaç sayesinde kullanıcılar, uygulamalarda ne kadar zaman geçirdiklerini görebilecekler. Geri sayım özelliği ile süre sonunda uygulamanın otomatik olarak kapanması sağlanacak. Böylelikle dijital ve ekran bağımlılığının önüne geçilmesi ve diğer rahatsızlıkların oluşmasının engellenmesi hedefleniyor.

Teklifin Gerekçeleri

Bu değişikliklerin yapılmasındaki temel gerekçeler, ahlaksızlığın önüne geçmek, Türk gençliğini temiz ve sağlıklı bir istikbal ile buluşturmak, gelenek, görenek ve kültürün yaşatılmasını sağlamak, milli ve manevi değerleri muhafaza etmek, itibar suikastlerine dur demek, küfür, hakaret ve toplumda yaygınlaşan şiddetin önüne geçmektir.

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, bu teklifin kanunlaşarak hayata geçmesi için tüm milletvekillerini görev ve sorumluluk almaya davet etti.

Kaynak: Haber Merkezi