1 (12)-2

İkili iş birliği çalışmalarını güçlendirmek amacıyla Kırıkkale Üniversitesie gelen Southern Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Patrick Mensah, Öğretim Üyeleri Senatosu Başkanı Prof. Dr. Oswald D’Auvergne, Nelson Mandela Yönetim ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Damien Ejigiri, Türkiye ile İrtibat Temsilcisi ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kandara ve Study Abroad in Türkiye Programı Sorumlusu Dr. Mehtap Kandara, Genişletilmiş Senato Toplantımıza konuk oldu.

1 (4)-7

İki üniversite arasında ortak çalışma yapılabilecek alanların konuşulduğu toplantıya Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Başalan, Prof. Dr. Erol Yılmaz ve Prof. Dr. Sedat Aktan ile Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci, Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, senato üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Kırıkkale Üniversitesi Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, “Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Southern Üniversitesi ile ikili iş birliği kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu toplantımıza hoş geldiniz. Bildiğiniz gibi 2012 yılında imza attığımız bu ikili iş birliği ile çok verimli uzun yıllar süren bir ortaklığımız var. Bugünkü toplantının da bu ikili iş birliğini kuvvetlendireceğini ve daha verimli çalışmalara, projelere vesile olacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

1 (13)-1

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Değerli mesai arkadaşlarım, kıymetli lisansüstü öğrencilerimiz ve kıymetli misafirlerimiz Kırıkkale Üniversitesie hoş geldiniz. Southern Üniversitesi, Kırıkkale Üniversiteside adı sıklıkla duyulan, çok sayıda öğrencimizin ve hocamızın değişim ve araştırma programlarına katıldığı bir üniversite. 30 yıllık yakın dostum Prof. Dr. Osman Kandara’nın kişisel gayretleriyle de iş birliğimizi ilerlettik. Bu kadar uzun yoldan gelen ve bizlere ortak çalışma imkânı sunan hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, “Bugün uzunca süredir ortaklık yaptığımız Louisiana’dan gelen misafirlerimizle iş birliklerimizi nasıl geliştirebiliriz anlamında bir toplantı yapacağız. Bu toplantı hem öğretim üyeleri açısından hem öğrencilerimiz hem de asistanlarımız açısından oldukça kıymetli. Kırıkkale Üniversiteside bulunan 22 akademik birimin tüm karşılığı Southern Üniversitesinde mevcut. Dolayısıyla onlarla yıllar içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalarımızı biraz daha proje tabanlı yayabilirsek oldukça iyi olacak. Buraya gelen misafirlerimize meslektaşım demiyorum, kardeşlik hukukumuz oluştuğu için onlara kardeşim diyorum. Mesafe uzak olduğu için öğrencilerimizi Southern Üniversitesine gönderemiyoruz. Geçtiğimiz ziyaretimizde, yaptığımız görüşmelerde bunu yapabileceğimizi ifade etmiştik ve bunun için çalışacağız” şeklinde konuştu.

1 (14)-1

Program, misafirlerimizin akademik çalışma alanları ile ilgili Kırıkkale Üniversitesi’nde yapılan çalışmaların anlatıldığı sunumlar ile devam etti.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Payıdar Akgüngör, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ruhi Kabakçı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Arş. Gör. Aysema Pelin Şaşmaz; fakülteleri, fakültelerinde yer alan bölümler ve yapılan çalışmalar hakkında dinleyicilere bilgi verdi.

Southern Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Patrick Mensah, “Sayın Rektör Yardımcım, Rektör Yardımcılarım ve öğretim üyeleri hepinize özellikle sıcak karşılamanızdan dolayı  teşekkür ederim.  Öğretim üyelerinin, alanlarımızla ilgili yaptıkları çalışmalar ve araştırmalardan dolayı çok memnunum. Pozisyonum itibariyle Üniversitede akademik işlerden sorumlu Rektör Yardımcısıyım ve bu pozisyon gereği ikili iş birlikleri ile alakalı sorumluluklarım bulunmaktadır. Bahsedilen proje ve fon imkanlarından TÜBİTAK ve Amerika’daki fon imkanlarının olduğunu görmekteyiz.  Bizim öğrencilerimizin Türkiye’ye sizin öğrencilerinizin Amerika’ya gelme fırsatlarını tartışmak istiyoruz” dedi.

Öğretim Üyeleri Senatosu Başkanı Prof. Dr. Oswald D’Auvergne, “Bu sıcak karşılama için tekrar teşekkür ederim, bu benim ikinci gelişim ve 10 yıla aşkın iş birliğimiz devam ediyor.  Ben iki farklı hastalık üzerine çalışmaktayım. İkincisi özellikle Afrika’da çok yaygın olarak görülen bir hastalık. Bu çalışmaların dışında aynı zamanda idari görevim de bulunuyor, Öğretim Üyeleri Senatosu Başkanı olarak sorumluluklarımı da yürütmekteyim. Türkiye’de doğal ürünlerin yaygın olduğunu biliyoruz, özellikle kanserin tedavisinde doğal ürünlerle ilgili çalışma yapmak isteyen varsa çok memnun oluruz. Bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sizlerle iletişime geçmek için e-posta adresimi ve kartımı bırakacağım” diye konuştu.

Nelson Mandela Yönetim ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Damien Ejigiri, “Meslektaşlarımın söylediklerini tekrar etmek istemiyorum ama tekrar bu fırsatı verdiğiniz için sizlere teşekkür ederim. Kamu Yönetimi Fakültesi olarak ben ve mesai arkadaşlarımın sorumlukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar, Halkın daha yaşanabilir bir hayata sahip olması için gereken politikalardır. Ben meslektaşlarım adına eminim ki kamu politikalarında her zaman ne yapıyorsak hep daha iyisinin yapılması mümkündür. Özellikle bu politikalar noktasında değerlendirici birilerinin olması gerekiyor ki bu politikaların işleyip işlemediğinin değerlendirilmesi gerekiyor. Odaklanmamız gereken en önemli şeyin, iyi yönetim olduğunu düşünüyorum ve öğretim üyelerimizle beraber iyi yönetim mümkün mü ne aşamadayız? Bunun değerlendirilmesini yapmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yüksek lisans ve doktora yapmak için not ortalamasının dört üzerinden en az 2.7 olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Osman Kandara, “ABD’de lisansüstü eğitim yapmak isteyen arkadaşlar benimle doğrudan irtibata geçebilirler. Southern Üniversitesinde şu anda yüksek lisans yapan 4-5 öğrencimiz var. Not ortalamasının düşüklüğü Türkiye’den öğrenci kabul aşamasında bizleri zorlayan konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Öğrenci olarak lütfen not ortalamanızı yüksek tutun. Hocalarımızın da not verme şekillerini bir daha gözden geçirmelerini, öğrencilerimize çok düşük notlar vermemeleri gerektiği kanaatindeyim. Başka ülkelerden gelen öğrencilere göre Türk öğrenciler daha bilgili olsa da not ortalamasının düşük olması Türk öğrencilerin tercih edilme şansını düşürüyor. İngilizce sonradan öğrenilebilir ama not ortalaması sonradan yükseltilemez” dedi.

Study Abroad in Türkiye Programı Sorumlusu Dr. Mehtap Kandara, “ Amerika Birleşik Devletleri’nde neden Türkçe dersi verildiği aklınıza gelebilir. Türkçe, Amerika Birleşik Devletleri’nin belirlediği 16 önemli dil arasında yer alan bir dildir. Eşim Prof. Dr. Osman Kandara’nın 12 yıl önce Türkiye’deki üniversitelerle başlattığı ikili çalışmalar sonunda ülkemize gelen akademisyenler ülkemizin güzelliklerine, kültürümüze hayran oldular. Bu dili ve kültürü ABD’li öğrencilerin de tanıması gerektiğini düşündüler. Fransızca’yı ve İspanyolca’yı yabancı dil olarak öğrendikleri gibi Türkçe’yi de öğreniyorlar.  Sadece Türkçe dersi vermekle kalmadık, Türkiye’yi ve kültürümüzü de tanıtan çalışmalar yaptık” diye konuştu.

1 (2)-10

Konuşmaların ardından Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan,  misafirlerimize vermiş  oldukları bilgilerden dolayı teşekkür etti. Dinleyicilerin sorularının cevaplandırılması ve Kırıkkale Üniversitesi Rektörü’nün misafirlerimize hediye vermesi ile devam eden program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Senato toplantısı sonrasında misafirlerimiz, Kırıkkale Üniversitesi Teknopark’ı ziyaret etti. Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ömer Varışlı, Southern Üniversitesi heyetine Teknopark ve Teknopark’ta yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kaynak: Kırıkkale Üniversitesi