RTÜK'ten Kızıl Goncalar dizisine ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), "Kızıl Goncalar" dizisi için yayıncı kanala 2 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası verdi.

Haftalık olağan toplantısını yapan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, izleme raporlarını görüştü. 31 BİNİN ÜZERİNDE ŞİKAYET GELMİŞTİ Son günlerin tartışmalı dizisi “Kızıl Goncalar” da Kurulun gündemindeydi. Üst Kurul, vatandaşlardan gelen 31 binin üzerinde şikâyet üzerine söz konusu dizi hakkında hazırlanan izleme raporunu detaylı olarak ele aldı. Dizide geçen diyaloglarda İslam’a ve Müslümanlara yakışmayacak sıfatların dindar görünümlü karakterler için kullanılması ve dini hassasiyetlere sahip toplum kesimlerinin aşağılandığı sahneler RTÜK tarafından yayıncılık ilkesi ihlali olarak değerlendirildi. 6112 sayılı Yasa’da geçen "Yayın hizmetleri,….toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz" hükmünü ihlal eden yayıncı FOX’a üst sınırdan idari para cezası ve 2 kez program durdurma yaptırımı uygulandıRadyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Kızıl Goncalar dizisinin yayımlandığı FOX TV'ye idari para cezası ile iki kez program durdurma cezası verdi. Cezanın “toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık" gerekçesiyle verildiği açıklandı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin geçen hafta Kurul'un diziye ilişkin şikayetleri incelediğini duyurmuştu. Üst Kurul, FOX TV'ye ceza verilmesi kararını oy çokluğuyla aldı.

Üst Kurul'un Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kontenjanından seçilen üyelerinden İlhan Taşçı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, RTÜK'ün tarikat ve cemaatlere boyun eğdiğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi