Nihayet...F-35’e 4 yıl aradan sonra ilk izin! Sorun çözüldüF 35 A Nukleer Bomba Onayi Aldi 1 1 1024X576

F-35 Ortak Program Ofisi, bir e-postayla, resmi olarak Lightning II olarak adlandırılan uçaklara uygulanan kısıtlama kaldırıldı.

ABD Hava Kuvvetleri’nin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı versiyonu, dört yıldır yürürlükte olan kısıtlamayı kaldırmasının ardından yeniden yıldırım ve gök gürültülü fırtınalarda uçabilecek .

Defence News haberine göre ABD ordusu , jeti saldırılardan korumayı amaçlayan Araç İçi İnert Gaz Üretim Sistemi (OBIGGS) ile ilgili bir sorun tespit edildikten sonra F-35A’ların yıldırımdan 25 mil uzakta uçmasını durdurdu. OBIGGS, F-35’in yakıt deposuna nitrojenle zenginleştirilmiş gaz pompalayarak onu etkisiz hale getiriyor ve yakıt tanklarının yıldırım çarpması durumunda patlamasını önlüyor.2020 YILINDA YASAKLANDI

2020 yılında Utah’taki Hill Hava Kuvvetleri Üssü’nde F-35A’nın depo bakımını yapan bakımcılar, gazı yakıt deposuna dağıtan tüplerden birinin hasar gördüğünü tespit etti. Daha sonraki incelemelerde diğer birçok F-35’in tüplerinde sorunlar tespit edildi ve ordu, bir çözüm geliştirilinceye kadar uçağın yıldırımın yakınında uçmasını kısıtladı.F-35B VE C’LER YILDIRIM SORUNUNDAN ETKİLENMEDİ

F-35 üreticisi Lockheed Martin, Defense News’e yaptığı açıklamada, “F-35, ABD’yi ve müttefiklerimizi koruyan, 21. yüzyılın küresel güvenliğini sağlama konusunda en yetenekli uçak olmaya devam ediyor” dedi. OBIGGS’yi yapan BAE Systems’den yorum yapmak hemen mümkün olmadı.JPO, düzeltmenin savaş uçaklarının OBIGGS donanımı için “daha sağlam” bir tasarımın yanı sıra yazılım güncellemelerini de içerdiğini söyledi. Değişiklik hem laboratuvarda hem de uçuş sırasında test edildi. Yıldırım kısıtlaması sorununa çözüm buldukları için hükümet ve endüstri mühendislerine itibar etti. JPO, operasyonel güvenlik endişeleri nedeniyle sistemin nasıl onarıldığını veya kaç F-35A’nın değiştirildiğini daha fazla ayrıntıya sokmayı reddetti. JPO, “Düzeltme, pilotlar ve uçaklar için ek güvenlik sağlarken operasyonel yeteneği de geri kazandırıyor” dedi.

Kaynak: Haber merkezi