F B I M G 1716717908382Mehmet Pehlivanlı'dan MKE   Hatıraları

Makine Kimya Endüstrisi Eski Genel Müdür Yardımcısı hemşehrimiz Mehmet Pehlivanlı Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta ön konuşma yaparak Makine Kimya Endüstri hakkında önemli bilgiler verdi.

F B I M G 1716717886349

Mehmet Pehlivanlı yaptığı konuşmada Makine Kimya'nın silah sanayinin yanı sıra Kırıkkale'de Almanların kurduğu fabrikadan dolayı bir kültür transferi de yaptığını söyledi.

Oyıllarda Almanya'nın silah yapmasının yasak olmasından dolayı Alman Silah Endüstrisi Bilim Adamları ve teknik ekibin çalışmalarını Türkiye'de devam ettirdiğine dikkat çekti .

F B I M G 1716717906422

1925 yılında başlayan Makine Kimya Endüstri kurumunun Kırıkkale fabrika çalışmalarının uzun yıllar devam ettiğini hatırlatarak" Makine Kimya Türkiye sanayisinin baş şehridir." ifadesini kullandı.

75 yaşında hatıralarını dinleyicilerle paylaşan Mehmet Pehlivanlı konuşmasında" Almanlar silah sanayinde dünyada bir markadır. Hala da öyledir. Savunma sanayi yatırımcılarının mutlaka bir Alman danışmanı veya CEO'su olur. Bu bir gerçektir .Türk savunma sanayide hala Almanya ile Entegre çalışmaya devam etmektedir .Kırıkkale 1921'deki Keskin  fişekhaneden  dolayı yeni fabrikaların yapılmasında uygun arazi olarak seçilmiş. Kızılırmak'ın da olması büyük bir avantaj olarak yorumlanmıştır. Alman Mühendisler makine kimyaya fabrika kurarken kültür merkezinde yapmışlar .Türkiye'de ilk döner sahneli tiyatro binasını Kırıkkale'de Hayata geçirmişlerdir. Ayrıca simit ve gazoz ülkemize Almanların Kırıkkale üzerinden bir hediyesidir. simit ve gazoz almanlarla beraber gelmiştir. Ayrıca kültür hayatı da büyük bir zenginlik kazanmıştır. 1960'a kadar fabrikalarda askerler çalışırken devamında köylerden gençler işe alınmış onlar da sabah eşeklerle fabrika'ya işe gelip akşam tekrar eşeklere binerek köylere dönmüşlerdir .Makine Kimya fabrikalarının yanlarında eşek bekleme yerleri bulunmuştur.Bu bir gerçektir."dedi.

Mehmet Pehlivanlı konuşmasının devamında "Ayrıca Türkiye'de işçi sendikal hareketi Kırıkkale'de başlamış .Kaya Özdemir bunun öncülüğünü yapmıştır. Türk-iş Kırıkkale'de kurulu diyebiliriz. Devamında ise Kaya Özdemir'e karşı seçimi kaybeden Fehmi İşıklar yine DİSK'i Kırıkkale'de kurmuştur. Kırıkkale Bir nevi sendikacılığında ilk adımının atıldığı şehirdir .Kırıkkale'de son yıllarda savunma sanayinin gelişmesinden dolayı son derece mutluyum. Kırıkkale'nin istikbali parlaktır. Kırıkkale Türk sanayisinin ,Türk savunma sanayinin her zaman başkentidir." ifadesini kullandı. Programa katılan Kırıkkale Valisi Mehmet Makas plaket taktim etti.

Kaynak: Haber merkezi