Kendine hakaret ettirip tazminat isteyene ret

Sosyal medya, etkileşime neden olan paylaşımlara çok sık rastlanan bir ortam. Sanal alemde dolaşan içerikler, bazen rahatsız edici görüntülerle bazen de tahrik edici cümlelerle birlikte paylaşılıyor.

Karmaşık ve dinamik bir yapıya sahip olan sosyal medyayı hareketlendiren bu içerikler, hoşa gitse de gitmese de çok sayıda yoruma da neden oluyor.

Kimi zamanlar ise sosyal medya, kötü niyetli bazı kullanıcıların diğerlerini tuzağa çektiği bir yere dönüşebiliyor. Hesaplı ve kışkırtıcı içeriklere aldanan kullanıcılar, kontrolü kaybederek hukuken ceza gerektirebilecek sıcak tepkiler verebiliyor.

O vakitten sonra da geri dönüş zor oluyor. Öfke nöbeti geçtiğinde, yani yazılan silinse veya hata düzeltilse dahi, dijital iz kalıyor.

SOSYAL MEDYADA HAKARET ŞİKAYETİ

Başkent Ankara'da sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden hakaret şikayetini değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kapsamda emsal teşkil edebilecek bir karara vardı. Sosyal medyadan kendisine hakaret ettirip tazminat elde etmek için şikayetçi olmayı meslek haline getirenlerin oyunu bozuldu.

BENZER ŞİKAYETLER

Buna göre; bir X kullanıcısı paylaşımlarına hakaret içerikli yorum yapan başka bir kullanıcıdan şikayetçi oldu. Ne var ki şikayetçi ve avukatının bu yönde birçok başvurusu vardı. Şikayetçi sosyal medya kullanıcısı, sosyal medya paylaşımlarıyla önce diğer kullanıcıların kendisine hakaret etmesini sağlıyor sonra da bu kullanıcılar hakkında tazminat almak için hukuki yollara başvurup kendisine menfaat sağlıyordu. Başsavcılık, bu kez "Meslek haline getirme" gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti. Mahkemece geri çevrilen dosya, sosyal medyada hesaplı-kışkırtıcı içerikler paylaşıp, bu paylaşımlara hakaret edenlerden tazminat almayı alışkanlık haline getirenler için uyarıcı ve emsal nitelik taşıyor. Kararda şu detaylar yer alıyor:

- Şikayetçinin birçok benzer başvuru dosyası var.

- Sosyal medya paylaşımlarıyla diğer kullanıcıların kendisine hakaret etmesini sağlıyor. Bu yolla kendisine çıkar sağlamaya çalışıyor.

Pek tabi ki bu durumdan, kararın hukuk dışı söylem hakkı verdiği sonucu çıkarılamaz. Şüphesiz her başvuru, ayrı bir hukuki değerlendirme konusudur ve tıpkı hayatın içinde olduğu gibi, sanal gerçeklikte de kişinin hakarete maruz kalması hukuki haklarına aykırıdır.

Eğer bir kişi, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakarete maruz kalıyorsa, bu durumu belgeleyip yasal yollara başvurabilir. Yalnız eğer bir kişi, sürekli olarak sosyal medya paylaşımlarıyla başkalarını kışkırtıyor, onların kendisine hakaret etmesini sağlıyor ve bunu kasıtlı biçimde tazminat elde etmek amacıyla kullanıyorsa, bu durum da farklı hukuki sonuçlar doğurabilir. Çünkü hukukta iyi niyet, doğruluk-dürüstlük ve güvenilirlik temel prensiplerdendir ve bunu unutmamak gerekir. Ayrıca evrensel hukuk ilkesine göre; hiç kimse kendi yarattığı haksız bir durumdan menfaat temin edemez.

Kaynak: Haber Merkezi