Kırıkkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği bölümü 2. Sınıf öğrencisi Merve Ulucan, danışmanlığını Doç. Dr. Metin ELKATMIŞ’ın yaptığı Topluma Hizmet dersi kapsamında Zübeyde Hanım İlkokulunda bulunan anasınıfı öğrencilerine, seviyelerine uygun çocuk kitabını seçerek ve farklı etkinlikler yaptırarak kitap okumayı daha eğlenceli hale getirmeyi aynı zamanda öğrencilerin kitap okuma sürecinde aktif bir rol almasını amaçladı. Bu amaç doğrultusunda Bu Kış Kimse Üşümeyecek kitabını kullanarak anasınıfı öğrencilerine etkileşimli kitap okuma, hikaye canlandırma, resim yapma ve öğrencilerin yaptıkları resimlerin incelemesi için sergi çalışması yaptıkları etkinlikler düzenledi.

Projeyle ilgili görüşlerine müracaat ettiğim Doç. Dr. Metin ELKATMIŞ ise yapılan bu etkinliklerin kitap okuma sürecini daha eğlenceli hale getirdiğini ve öğrencilerin okuma sürecine dahil olması konusunda önemli gördüğünü aynı zamanda etkileşimli kitap okumanın öğrencilerin düşünme ve dil becerilerine katkıda bulunduğunu ifade etti.

Projemiz kapsamında öğrencimiz, ana sınıfındaki öğrencilerin okuma sürecine aktif olarak katılmasını sağlamak için sorular sorarak etkileşimli bir şekilde kitap okuma çalışması yapmıştır. Bu sayede öğrencilerin kitap okuma sürecine pasif dinleyici olarak katılması yerine düşünen, sorgulayan bir konumda olması amaçlanmıştır. Öğrencilerin hikayeyi zihinlerinde somutlaştırması, daha iyi anlamlandırabilmesi ve empati kurabilmelerini sağlamak amacıyla da kitapla ilgili gerekli materyalleri hazırlayarak öğrencilerle kitabı canlandırma etkinliği yapmıştır.

Canlandırma etkinliğinden sonra öğrencilerden kitaptan anladıklarını renkli boyalarla resim kağıdına çizmeleri istenmiştir. Çizilen bu resimler ise sırasıyla yan yana dizilerek küçük bir sergi oluşturulmuştur. Öğrencilerde tek sıra halinde sessiz bir şekilde kendilerinin ve arkadaşlarının çizdiği resimleri inceleyip kitap üzerinde tartışmışlardır.

Çalışmalarımız sonucunda ise öğrencilerin yapılan bu etkinliklere ilgi gösterdiğini ve derse aktif katılım gösterdiğini aynı zamanda ise kitapları daha dikkatli dinlediklerini gözlemledik.



Editör: TE Bilisim