Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından yapılan “Kırıkkale Pediatri Seminerleri” kapsamında “Kızamık: Yine, Yeni, Yeniden” konulu seminer verildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Atike Tekeli Kunt, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turgut Deniz, Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fulya Gülerman, öğretim üyeleri ve doktorlar katıldı.

1 (2)-4

Dünyada ve Türkiye’de kızamık hastalığı, kızamık hastalığı belirtileri ile kızamık aşısı ve önemi hakkında sunum eşliğinde bilgi veren Prof. Dr. Ateş Kara, “Kızamık hala dünya genelinde ölümlere sebep olmaya devam ediyor.  Bu noktada gelişmemiş ülkeler aklınıza gelebilir ama modern ülkelerde de ölümler görülebiliyor. Fransa’da geçen hafta içerisinde, İngiltere’de ise geçen ay içerisinde kayıplar var. Geçen hafta Azerbaycan’daydım. Azerbaycan’da son 2 haftada kızamık sebebiyle 4 çocuk hayatını kaybetti. Böyle bir dönem yaşıyoruz. Bunu konuşmanın bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde kızamık çok az görülse de mevsime bağlı olarak bunun artma ihtimalini dikkate almak lazım. Kızamık, aşı ile önlenebilen bir hastalık. Ülkemizde aşı ücretsiz olarak isteyen herkese sunuluyor. Özellikle eksik veya hiç aşı yaptırmayanlar, aşı olup olmadığı konusunda şüphesi olanlar, mutlaka Aile Sağlığı Merkezlerine giderek aşılarını yaptırsınlar. Ülkemizde, Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet’in ilk döneminde aşıya büyük önem verildi. Osmanlı döneminde aşısız çocukların okula girme şansı yoktu ve aşı sorumluluğu okul müdürüne aitti. Bugün aşı ile korunabileceğimiz hastalıklardan bazı kardeşlerini kaybetmiş olan Mustafa Kemal Atatürk, hayatı boyunca aşıya önem vermiş ve aşının geliştirilmesi için çaba göstermiştir. Kızamık hastalığının tanımı ve çiçek hastalığından ayrımı 800’lü yılların sonunda Razi tarafından yapılıyor. Avrupa’da çiçek ve kızamık hastalıklarının ayrımı 1600’lerde yapılabildi” dedi.

1 (6)-5

Prof. Dr. Ateş Kara, seminer sonrasında dinleyicilerin sorularını cevapladı. Program, Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fulya Gülerman’ın Prof. Dr. Ateş Kara’ya verdiği bilgiler sebebiyle teşekkür ederek çiçek vermesi ile sona erdi. 

Kaynak: Haber Merkezi