Kırıkkale'nin 65 yıllık Çalgı Atölyesi

20240124 09131320240124 091450

Aslen Kastamonu'lu olan İsmail Gerin Usta 1959 yılında Kırıkkale'ye gelir ve Yaylacık Mahallesi'nde küçük bir atölyede bağlama imalatına başlar .

Ailesini ve çocuklarını bağlama üretimi yaparak geçindiren İsmail Usta Kırıkkale'de yüzlerce bağlama imalatı yaparak yörenin ünlü sanatçılarının olmak üzere çalgı ihtiyacını karşılar.

İsmail Gerin Usta'nın vefatının ardından oğlu İbrahim Gerin babasından  bayrağı devralarak kendisi kamu kurumunda olmasına rağmen atölyeye daha aktif hale getirdi. Genişletti ve yeni dallar açtı . İşletme de aynı zamanda çalgıların tamiratıda yapılıyor. Firmanın aynı zamanda Kırıkkale Merkez'de Zafer Caddesi'ne açılan Ercan Yıldız Sokak'ta satış mağazası bulunuyor.

İsmail Ustanın sadece bağlama üretimi yapan atölyesi Çağlayan Saz Evi adı altında müzik aleti üretimi, müzik aleti pazarlaması ve müzik aleti öğretim kursları olmak üzere değişik branşlarda faaliyet gösteriyor .Beş yıl önce emekli olarak tamamen işin başına geçen İbrahim Gerin Baba meslegi olan çalgı üretimine Türk müziğine kültürel katkı ve yöre çocuklarının müziğe ilgi duyması için atölyede 4 kişiyle beraber üretime devam ettiklerini vurguladı.

 Sömestriden ziyade Yaz tatilinde çocukların ve gençlerin Müzik aleti satın alarak kurslara yazıldığını belirten İbrahim Gerin son dönemlerde artan maliyetlere paralel olarak bağlama ücretini 1.500 ile 10.000 TL arasında Gitarların ise 1.200 liradan başlayarak 5.000 TL'ye kadar müşteriye sunulduğunu ifade etti. Kırıkkale'deki her müzik öğretmeninin, müziğe meraklı herkesin ugrak yeri olan Çağlayan Saz Evi 65 yıldır aralık vermeden Yaylacık Mahallesi'nde çalgı aleti üretimini yaparak Türk kültürüne ,yöre kültürüne zenginlik katmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi