Kırıkkale'de tarımı geliştirmeliyiz

Kırıkkale Gönüllüleri Birliği Başkanı Resul Akdağ Kırıkkale'nin gelişmesi ve kalkınmasına yönelik birliğin görüş ve önerilerinde bu hafta tarım konusunu gündeme taşıdı .

Kırıkkale'nin Kızılırmak kenarında olmasına rağmen tarımsal alanda yeterli üretimi ve ekonomik getiriyi sağlayamadığına dikkat çekti.

Kırıkkale Gönüllüleri Birliği Haftalık Kamuoyu Bildirisi;

Önceki haftalık basın bildirisinde Kırıkkale'nin kalkınması için sanayileşmeden bahsetmiştik. Bu hafta da modern tarımla kalkınma konusunda görüşlerimizi açıklayacağız. Kalkınma sanayileşme ve modern tarımla olur. Tarıma destek verilerek üretim seferberliği başlatmak lazım. Bunun için toprak, su ve iklimin önemi büyüktür.

Kırıkkale coğrafyasında olan ekim alanlarının toprak analizleri yapılarak hangi toprakta ne çeşit bitki ve meyve yetiştirilmesinin uygun olduğu tespit edilir, son teknoloji makineleri de kullanılarak üretim en üst seviyeye çıkarılmış olur. (Buradaki amacımız ürünleri iç ve dış pazarlara sunmak suretiyle çiftçimize kazandırmak ve çiftçimizi zengin yapmaktır.) 

Sulu tarımı geliştirmek için Kızılırmak'tan sonuna kadar faydalanmak lazım. Kızılırmak üzerinde sulama ile ilgili projeler geliştirmek gereklidir. Bir de şehrin ortasından geçen Çoruh deresinden faydalanılarak Delice'den Kızılırmak'a kadar olan bölgede yeteri kadar sulama göletleri, sulama kanalları yapılarak o bölgenin sulaması yapılır. Ayrıca ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılmak üzere tıbbi bitkiler yetiştirilir. Bu tıbbi bitkileri işleyen sanayi tesisleri kurularak iç ve dış pazara sunulur.

 Susuz tarımla üretilen bitkiler (buğday, arpa, yulaf vb.) üreterek iç ve dış pazara sunulur. Bunlarla birlikte hayvancılık da geliştirilerek ürünleri iç ve dış pazara sunulur. Böylece üretilen ürünler için et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri (sucuk, sosis, salam, kavurma vb.), yem, gübre, şeker, salça, konserve, meyve suyu, ilaç, kozmetik fabrikaları kurularak Kırıkkale'nin kendi ihtiyacını karşıladığı gibi fazla ürünlerini çevre illere dışarıya ihracat yapılır ve tarım sektöründe işsizlik önlenmiş olur. 

Üretilen ürünler de Kırıkkale'nin AVM'lerinde ucuz fiyatla satışa sunulur. Sonuç olarak tüm Kırıkkale kazanmış olur. Kırıkkale Gönüllüleri Birliği olarak bahsettiğimiz bu işleri yapacak etkin ve yetkin yöneticileri görmek istiyoruz. Kırıkkale bir taraftan Sanayi kenti kimliğini korurken Diğer taraftan insanlığın geleceği olan tarıma da ağırlık vererek tarımsal üretimi geliştirmek zorundadır.

     Kırıkkale Gönüllüleri Birliği

Kaynak: Haber Merkezi