Kırıkkale'de suç ve suçlularla mücadelede etkin rol oynayan Türk Polis Teşkilatının dalgıçları 'Kurbağa Adamlar', zorlu doğa koşullarına rağmen görevlerini büyük bir başarı ile yerine getiriyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü Su Altı Grup Amirliği bünyesindeki dalgıç polisler, kent merkezinde ve çevresindeki sularda önemli çalışmalar yürütüyor.

K7777

Kırıkkale ve Çevresinde Aktif Görev

Kırıkkale'de su altı görevleri yürüten 'Kurbağa Adamlar', suç aletleri ve cesetlerin bulunmasının yanı sıra afetlerdeki arama kurtarma çalışmalarında da yer alıyor. Görevli oldukları illerin sularında çalışan ekipler, suda boğulma ya da kaybolma vakalarında da devreye giriyor. Ankara Emniyetine bağlı 10 kişilik Su Altı Grup Amirliği, Kırıkkale, Eskişehir, Bolu, Kırşehir, Çankırı ve Yozgat gibi illerde suç ve suçlularla mücadelede önemli bir görev üstleniyor. Ekip, ihtiyaç duyulduğunda ise bölge dışındaki daha büyük sularda da olaylara müdahale edebiliyor.

A W212235 06

Eğitim ve Hazırlık Süreci

Kurbağa adamlar, ilgili mülakatlardan ve testlerden başarıyla geçtikten sonra iki buçuk aylık zorlu bir eğitim sürecine tabi tutuluyor. Eğitimler, Çanakkale’deki Polis Deniz Eğitim Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Bu süreçte efor, pratik ve teorik safhalardan geçen adaylar, 'kurbağa adam' unvanı alarak göreve başlıyorlar. Türkiye genelindeki 224 dalgıç polis, rutin antrenmanlar ve tatbikatlarla beceri ve kondisyonlarını en üst seviyede tutuyor.

K333

Son Teknoloji Ekipmanlar

Kurbağa adamlar, suyun şekline göre üç farklı dalış kıyafeti kullanıyor. Dalgıçlar, 42 metrelik dalış sınırının altına inilmesi ya da görüş mesafesinin azalması gibi durumlarda son teknoloji ekipmanlardan yararlanıyor. Uzaktan kumandalı su altı robotları, hassas dedektörler, elektronik can simitleri ve su scooterları gibi ekipmanlar, görevlerini daha etkin ve güvenli bir şekilde yapmalarını sağlıyor.

K222

Başkomiser Gökhan Caner Durmuş’un Açıklamaları

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü Su Altı Grup Amirliğinde görevli Başkomiser Gökhan Caner Durmuş, kurbağa adamların faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Durmuş, “Denizde veya iç sularda kaybolan, atılan veya saklanan suç aletleri ve ceset arama görevlerinde bulunuyoruz. Doğal afetlerde de su üstünde ve altında faaliyet göstermekteyiz. Ankara dahil yedi ilde görev yapıyoruz ve Türkiye genelinde 224 Kurbağa Adam olarak hizmet veriyoruz” dedi.

K444

Her An Göreve Hazır

Göreve çıkıldığında yapılan hazırlıklardan bahseden Başkomiser Durmuş, “Herhangi bir ihbar ya da talep doğrultusunda gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. En az dört dalgıç olacak şekilde hazırlıklarımızı en kısa sürede tamamlayıp olay yerine gidiyoruz. Günün her saati göreve duyarlı olduğumuz için her an hazır durumdayız” diye konuştu.

K555

Eğitim Zorlukları ve Riskler

Eğitim sırasında yaşanabilecek sağlık problemlerine de değinen Durmuş, “Eğitim sırasında fazla efor sarf ettiğimiz için bağışıklığımızda direnç düşüklüğü ve fazla dalıştan kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz” ifadelerini kullandı. Görev sırasında karşılaşılan riskler hakkında da bilgi veren Durmuş, “İç Anadolu bölgesinde görüşün olmadığı ve akıntının yüksek olduğu sular mevcut. Bu sularda zorluklar çektiğimiz oluyor. Arazinin yapısının değişkenlikleri sebebiyle de zorluklar yaşadığımız oluyor. Profesyonel bir ekibiz ve risk durumlarını azaltarak görevimizi yapıyoruz” dedi.

Başkomiser Durmuş, vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla da önemli uyarılarda bulundu. “Yüzmeye uygun olmayan sulardan uzak durulması gerektiğini hatırlatarak, vatandaşlarımızın bilmedikleri sulara girmemeleri gerekiyor. Serinleme yerleri ırmaklar ve nehirler değildir. Hem ailelerine acı yaşatmamak, hem de bizim işimizi kolaylaştırmak için bu durumlara dikkatli olsunlar” dedi.

Kırıkkale’de su altına gizlenmiş suçların aydınlatılmasında ve afetlerdeki arama kurtarma çalışmalarında önemli rol oynayan kurbağa adamlar, zorlu görevlerini başarıyla yerine getirmeye devam ediyor. Eğitimleri ve kullandıkları son teknoloji ekipmanlarla her an göreve hazır olan dalgıç polisler, Kırıkkale ve çevresindeki sularda huzur ve güvenliği sağlamaya katkıda bulunuyor.

İHA

Kaynak: İHA