Bu benzersiz mozaiğin içinde saklı sırlar, tarih ve sanat severlerin dikkatini çekiyor.

48 metrekarelik bir alanı kaplayan bu tarihi mozaik, Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir villanın ziyafet salonuna aittir. Mozaik, Orpheus'un sol elinde lir çalar şeklinde sol tarafta sırttan asasına yaslanmış bir erkek figürü ile sağ tarafta her iki eli yana açılmış bir kadın figürünü içermektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Müzeler Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, mozaikli alanın 7.90 metre uzunluğunda, 6.10 metre genişliğinde olduğu belirlenmiştir. Bu etkileyici mozaik, MS 1. ila 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen villanın ziyafet salonuna aittir.

Mozaik, dıştan içe doğru 5 sıra bordür ve ortada ana sahneyi içermektedir. Bordürler, geometrik desenler ve madalyon bezemeleri ile süslenmiştir.

Kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü tarafından kaldırılarak Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi'ne taşınan mozaik, gerekli onarımların ardından ziyaretçilere sergilenmek üzere hazır hale getirildi.

Bu benzersiz eser, bölge tarihine ve Roma dönemine dair önemli ipuçları sunarak, arkeoloji ve sanat meraklıları için büyük bir keşif olma özelliği taşıyor.

kirikkale-mozaik

131022

Kaynak: Haber Merkezi