Gdgf

Kırıkkale Eğitim-SEN Kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Kadınlar, emeklerine, bedenlerine ve kimliklerine sahip çıkarken, kararlılıkla mücadele etmeye ve özgürlüklerini savunmaya devam ettiklerini belirtti. 8 Mart'ın, kadınların eşitsizlik, yoksulluk, ayrımcılık ve sömürüye karşı örgütlü direnişini simgeliyor.

3-78

 1857'de New York'ta gerçekleşen tekstil işçisi kadınların grevi ve 1910'da Clara Zetkin'in önerisiyle 8 Mart'ın Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edilmesi tarihi anlatıldı. Türkiye'de ise 1921 yılında kutlanmaya başlanan bu özel günün, kadınların haklarına ve eşitliğe olan inancını yansıttığı vurgulandı.

Kadınlar, Türkiye'de etkili olan neoliberal politikaların, kadınları en çok etkileyen kesim olduğuna dikkat çekti. Esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması ve sosyal güvenlik sisteminin olumsuz etkilenmesiyle kadınların yaşam koşullarının zorlaştığına vurgu yapıldı.

-4

Ayrıca, 20 Mart 2021'de İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının, kadına karşı şiddetle mücadeleyi zorlaştırdığı belirtilerek, kadın cinayetleri ve şiddeti konusundaki endişeler dile getirildi. Kadınlar, taleplerini sıralayarak İstanbul Sözleşmesi'nin etkin bir şekilde uygulanması, kadına yönelik ayrımcılığın terkedilmesi, güvenceli iş ve eşit temsil için mücadele etme çağrısında bulundu.

7-23

Son olarak, metinde demokrasi, barış, laiklik ve eşitlik için mücadele kararlılığı vurgulanarak, kadınların yaşamın her alanında eşit ve özgür bir şekilde yer almasının önemi vurgulandı.

Kaynak: Kırıkkale Eğitim-SEN