İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililerin yaptığı açıklamalara rağmen, bu reklamlar, İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal etme planları olduğu yönündeki endişeleri güçlendirmiştir.

İsrail merkezli HareyZahav inşaat şirketi, resmi sosyal medya hesapları üzerinden Gazze'de yıkıntıların üzerine konutlar inşa edileceği reklamlarını yayınladı. Gush Katif Yahudi yerleşim bölgesine dönüş için "hazırlıklar yapıldığı" ifadesiyle, bölgedeki Filistinlilere yönelik "işgalci" tabirlerinin kullanıldığı belirtilen reklamlar, tepkilere neden oldu.

Reklamlarda, Gazze Şeridi'nde yaşanan İsrail saldırılarının ardından yıkıntılar arasına yerleştirilmiş villaların görselleriyle birlikte, "Uyanın, sahilde bir ev rüya değil!" başlıkları dikkat çekiyor. Ayrıca, şirketin bölgede "geliştirmeler için çalışmalara başladığı" ve "yıkıntıları temizleyip işgalcileri çıkardığı" ifadeleriyle, Gazze'nin güney batısındaki Gush Katif'e dönüş çabalarına vurgu yapılıyor.

Bir diğer reklam afişinde ise Gazze Şeridi'nde yapılacak bir inşaat projesinin krokisi paylaşılırken, "Şimdi önsatış fiyatlarıyla" başlığıyla satışa çıkartıldığı belirtiliyor.

Bu reklamlar, uluslararası toplumda, özellikle Filistin ve İsrail arasındaki gerilimlerin tırmandığı bir dönemde, taraflar arasındaki güvensizliği artırmış gibi görünüyor. İsrail'in Gazze'yi işgal etme planlarına dair ortaya atılan iddialar, siyasi çalkantılara ve bölgesel istikrarsızlığa yol açabilir.

Kaynak: Haber Merkezi