Screenshot 5-16

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü ile Toplum Sağlığı Merkezi personellerinin katılımıyla 10-16 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası ve 14 Mart Dünya Böbrek Gününe vatandaşlarımızın dikkatlerini çekmek amacıyla yürüyüş düzenlendi.

Screenshot 2-59

Yürüyüş öncesinde Kırıkkale Belediyesi Büyükşehir Parkında, Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından stant açılarak vatandaşlara çeşitli kontroller yapılarak yönlendirmeler gerçekleştirildi. Daha sonra müdürlük personellerinin katılımı ile egzersizler yapılarak, Sevgi Yolundan başlanarak Cumhuriyet Meydanına kadar farkındalık oluşturmak ve dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenlendi.

Screenshot 1-76

Yürüyüşte personeller tarafından vatandaşlarımıza bilinç oluşturmak adına el dövizleriyle bilgiler verildi. Kronik böbrek hastalığı ve solunum yolu hastalıklarının risk faktörlerini ortadan kaldırmada en önemli basamaklardan birinin hareketli yaşam olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, etkinliğin asıl amacının hayatımızda önemli bir yer tutması sağlanacak egzersizlerin sağlığı geliştirici etkileri yönünde vatandaşlara mesaj vermek olduğunu ifade etti.

Unnamed-3

Konu hakkında İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Pulmoner Rehabilitasyon; uzun süreli solunum hastalarına uygulanarak yaşam kalitelerini arttırmayı amaçlayan egzersiz programıdır. Bu konuda bilinçlendirme çalışmaları düzenlemek amacıyla 10-16 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası olarak belirlenmiştir. Pulmoner Rehabilitasyon Programı; KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, akciğer kanseri, obstrüktif uyku apnesi, obezite gibi tüm akciğer hastalıkları ile yoğun bakımda ventilatöre bağlı olarak uzun süre yatan hastalarda başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Nefes darlığı nedeniyle günlük aktivitelerinde kısıtlanma, egzersiz kapasitesinde azalma gibi semptomları ciddi şekilde yaşayan kişilere önerilen egzersizlerdir” sözlerinde bulundu.

Screenshot 4-29

Açıklamalarını şu şekilde devam ettiren İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Hastalığın ilerlemesinin önlenmesi, hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı, yorgunluk ve fonksiyonel yetersizliğin ortadan kaldırılması, günlük yaşam aktivitelerinde yeterliliğin artırılması, egzersiz toleransının ve fiziksel aktivite düzeyinin artırılması, hastalık atak sayısının ve şiddetinin hafifletilmesi, yaşam kalitesinin geliştirilmesi, hastalığa bağlı psikolojik durumun iyileştirilmesi ve sağ kalımda artış amaçlanmaktadır. İlk değerlendirmeden (egzersiz testi, yaşam kalitesi ölçümü, dispne değerlendirmesi, vücut kompozisyonun değerlendirilmesi) sonra hastanın belirlenen ihtiyaçlarına göre bir pulmoner rehabilitasyon programı planlanır. Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşeni egzersiz eğitimidir. Bireyin ihtiyaçları doğrultusunda hasta ve ailesinin eğitimi, fiziksel aktivite danışmanlığı, beslenme desteği, psikososyal destek, ergoterapi, özyönetim eğitimi, balgam çıkarma teknikleri vb. pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır” dedi.

Screenshot 6-9

Screenshot 8

Kaynak: Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü