HABER---YORUM

Kırıkkale'de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçimi öncesinde isterseniz hep birlikte 2019 yılında Kırıkkale Merkez'de partilerin oylarının dağılımını inceleyelim.

...........................

2019 yılı Kırıkkale Belediye Başkanlığı Oy dağılımı(İlk 5 parti)

AK Parti

Mehmet Saygılı 

45.569 oy %42.02

İYİ Parti

Mahir Yılmaz

34.435 oy %31.75

MHP 

Serdar Yarar  

25.445 oy %23.46

BBP

Mustafa Babacan 

1432 oy % 0.9

Saadet Partisi

Faruk Vurgun 

984 oy %0.9

................................

Toplam seçmen sayısı; 136.134

Toplam 108.000 oy kullanıldı.

3.674 oy geçersiz sayıldı.

Seçime katılma oranı % 82.3

Kırıkkale'de izlediğimiz kadarı ile AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve Yeniden Refah Partisi ciddi şekilde belediye başkanlığına odaklanmış durumda.

Yarışta parti sayısının fazla olması ve partiler arasında fark atacak bir siyasi ortam ve gelişmenin olmamasından dolayı Kırıkkale'de en sürpriz yerel seçimi yaşayabiliriz.

Kırıkkale'de tablo gösteriyor ki 110.000 geçerli oy şehrin yeni belediye başkanı ve partisini belirleyecek.5 partinin yarıştığı bir kulvarda kazananın burun farkı olacağıda seçim sahasında iyice hissediliyor .

Öyle eskisi gibi ceketi koyunca oy alacak bir parti, bir aday maalesef yok.

Adayların proje ve söylemleri seçmen bazında kabul görmesi son derece önemli.

Hani Yeşilçam'ın Köroğlu  fliminde  "Yürü bre Bolu Beyi bu cenk amansız olacak." sözü vardır ya .Bu seçimde amansız olacak, bu cinsten kıran kırana, at başı farkıyla bir seçim olacak. Kırıkkale'nin yeni Belediye Başkanı 25-30 bin oyla seçilirse şaşırmayın.

Geçtiğimiz yıllarda buna benzer bir seçim Hasandede kasabasında yaşamıştık. 5 partinin 5 adayı birbirine yakın oy almıştı. Seçimi yüzde 22 oyla kazanan Malik Ejder Coşkun kazanarak , Hasandede'nin Belediye Başkanı seçilmişti .Bu seçim arefesi Kırıkkale'de bizlere bu örnegini hatırlatıyor.

Şimdi isterseniz kısa kısa partilerin mevcut durumları ve adayları üzerinde bir değerlendirme yapalım.

AK Parti.........

AK Parti bu seçime Türkiye'de oyunu en fazla kaybeden il sıfatıyla giriyor. Genel merkezde bu acı fatura siyaset yapanların önüne sık sık getiriliyor. AK Parti bu kırık karne ile birlikte seçime giriyor .Ayrıca 2023 milletvekilliği seçimlerinde de partileri nezdinde parti yöneticileri bir başarı gösteremeyerek, aday adaylarının tamamını neredeyse küstürdüler.

Ayrıca 60.000 emeklinin yaşadığı Kırıkkale'de ciddi bir tepki var. Aşırı enflasyondan dolayı alım gücünün düştüğü bir ortamda AK Parti sahada oldukça ter dökeceğe benziyor.Bunu aday adaylarının ifadesinden bile görmek mümkün. AK Parti umudunu MHP ile ittifak yaparak kolay bir seçim almaya bağlarken ,MHP Kırıkkale'de ittifaka pek sıcak bakmıyor. Kırıkkale Belediyesi gücünü kaybetmek istemeyen bir gurup partili mevcut belediye başkanı Mehmet Saygılı'yı ittifak'ın adayı yapmaya çalışıyor.Bu gurup şehrin vebalini pek önemsemiyor. Adeta partisinin diğer aday adaylarına üvey evlad gibi bakıyor. Bu bakış sayesinde zaten AK Parti tarihinin en az aday adaylı seçimine giriyor.Parti'de siyasetçi kalmadı desek yeridir. Şu bir gerçek ki AK Parti'de bir grup birilerini partinin kaybetme riskine karşı bile umursamadan tekrar parlatmaya çalışıyor.Fakat seçmen sela'yı okuyor.Bunlar duymamışlığa geliyor.Ancak partinin büyük gurubu bu ikilinin tutumuna karşı. 

Yeni atanan AK Parti İl Başkanı Engin Pehlivanlı ve ekibi siyasette varlığını devam ettirebilmesi için bu seçimde başarılı olmak zorundalar. Engin Pehlivanlı Kırıkkale Belediyesini kazandığı takdirde milletvekilliği adaylığı için kapılar kendisine açılır. Kırıkkale Belediye başkanlığını kaybetmiş bir il başkanının AK Parti'de milletvekili aday sıralamasında olacağına kimse kendini inandırmasın.

Gördüğümüz kadarı ile Engin Pehlivanlı'da kazanacak bir adayla seçime gitmekte kararlı. AK Parti'de genel merkez anketleri bu hafta içerisinde tamamlanacak. Muhtemelen 24 Aralık'ta Türkiye'nin birçok şehrinin belediye başkan adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilecek.

MHP......

Milliyetçi Hareket Partisi'nin şu an Eğitimci Özgür Şahbaz ve eski Belediye Başkan Yardımcısı Harun Ulusoy olmak üzere iki Kırıkkale Belediye Başkan aday adayı bulunuyor .Birkaç aya kadar mevcut İl Başkanı Murat Abalı'nın Kırıkkale Belediye Başkan Adayı olacağı söyleniyordu.

Şimdiye kadar Abalı cephesinden bir açıklama yapılmadı . TÜRKAV Başkanı Özgür Şahbaz'ın çıkışı ve bir yıldır MHP geçeceği söylenen Harun Ulusoy'un MHP saflarına net olarak geçmesi partide İlk anda cepheleşmeye sebep olsa da. Şimdilik sessizlik hakim. MHP'nin adayını açıklamadan önce Milletvekili Halil Öztürk ve il Başkanı Murat Abalı'nın öncülüğünde aday adayları ve aday adayı ekipleri arasında barışı sağlamaları son derece önemli .Bu Barış sağlandığı takdirde MHP'nin adayı Kırıkkale belediye başkanlığı yarışında ciddi bir güç kazanır. MHP ,20 yıllık özlemi olan Kırıkkale Belediyesini almak için ekip ruhunu canlı tutmak zorunda.Parti içinde savaş baltalarını gömüp,barış çubuğunu tüttürmesi gerekir.

CHP........

Türkiye genelinde sağın Kalesi'nde sosyal demokratların zaferi mevcut. CHP Türkiye'de en fazla oyunu Kırıkkale'de arttırdı. Bunun en önemli faktörü olarak da sevilen milletvekili Ahmet Önal gösteriliyor. Kırıkkale Eski Belediye Başkanı Mustafa Pekdoğan 6 yıl önce "Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kırıkkale Belediye Başkan adayı olmak istiyorum..." önsözü ile geçiş yaptı. Parti içerisinde bir ağabey olarak kabul gördü .Ancak genel merkez yapacağı ankete milletvekili Ahmet Önal'ı da Kırıkkale Belediye Başkan adayı şeklinde sordurarak yarışa ayrı bir hava getirdi. Ahmet Önal Kırıkkale belediye başkan adaylığında çok istekli değil. O da biliyor ki halkda karşılığı var. Bu bonusu riske atmak istemiyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kırıkkale belediye başkan adayı muhtemelen ay sonunda belli olacak. Bize göre ,saha ya göre CHP'nin adayı Mustafa Pekdoğan olacak.

İYİ PARTİ....

Kırıkkale'de ilk belediye başkan adayını açıklayan Parti İyi parti oldu. Yavuz Kuzucu İyi Parti'nin adayı olarak Genel Başkan Meral Akşener tarafından kamuoyuna duyuruldu. İyi Parti sahada 5 yıldır aktif. Muhalefet partisi olduğu için seçmen arasında rahat  rahat dolaşıyor. İyi Parti geçtiğimiz seçimde CHP ile ittifak yaparak belediye başkanlığı seçiminde 34.435 oy almıştı. Yavuz Kuzucu ,CHP'ye fazla oy kaptırmadan AK Parti'nin yıpranmışlığından faydalanarak seçmen nezdinde oyunu korumaya ve artırmaya çalışıyor. Kırıkkale Belediyesi'nin 10 yıldır hizmet üretmediğini ise en gür şekilde her fırsatta söyleyerek İyi Parti'nin belediyecilik anlayışını Kırıkkale'de hayata geçirmek için sahada seçmenden destek istiyor.

YENİDEN REFAH PARTİSİ...

Sandıkta görecegiz.Bu seçimin en sürpriz Partisi olacak .112 Acil Servisin Müdürü Muhammet Ali Tekinay'ın istifa ederek Refah Partisi'nin Kırıkkale Belediye Başkan Adayı olması Kırıkkale'de ilk anda bir bürokratın iktidar dışında bir partide görev almasının şaşkınlığını getirdi. Tekinay'ın en büyük avantajı yanında Arif Erdal gibi Kırıkkale siyasetinde tecrübeli bir il başkanının olması. Bol enerjisiyle ,güler yüzlü ile saha çalışması yapan Tekinay'ın sandıkta nasıl bir varlık göstereceği merakla bekleniyor.

BBP....

Askeriyeden emekli Hamza Beğdeş başkanlığında 3 aydır yapılanma çalışması içerisinde olan Büyük Birlik Partisi Kırıkkale Belediyesi dahil olmak üzere 8 ilçe ve 2 beldede aday gösterme hazırlığı içerisinde.

SONUÇ...

Başta demiştik ya

"Bu cenk amansız olacak" sözü vardır ya .Bu seçimde bu cinsten kıran kırana, at başı farkıyla bir seçim olacak. Kırıkkale'nin yeni Belediye Başkanı 25-30 bin oyla seçilirse şaşırmayın.

Yalnız şu bir gerçek ki!

Kim seçilirse seçilsin

Kırıkkale halkı çalışkan, 

proje insanı, ekip ruhu taşıyan,şehir insanı ile barışık,ufku açık bir belediye başkanı istiyor...

                     Kalehaber.net

Kaynak: Haber Merkezi