HABER-YORUM CHP ,Pekdogan'ı niçin aday yapmadı ?

Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Eski Belediye Başkanı Mustafa Pekdoğan MHP ile yollarını ayırdıktan sonra Cumhuriyet Halk Partisi saflarına katıldı

. Bu transfer Kırıkkale siyasi arenasında çok alışılmış bir olay değildi. Çok radikal bir karardı .Bu kararı vermek de hiç kolay olmadı. MHP'de kendisine aktif siyaset kapılarının kapanĺı olduğunu bilen Mustafa Pekdoğan 5 yıllık belediyecilik tecrübesine ve yaşının vermiş olduğu olgunlukla harmanlayarak Kırıkkale'ye ciddi projeler hazırlıyordu. Pekdogan'a göre tecrübesi vardı .Ufku vardı .Kırıkkale 'ye yapacağı çok şey vardı. Her yerde 20 yıllık AK Partili Kırķkkale Belediyesi'nin Kırıkkale'de kendisinin MHP döneminde 5 yılda verdiği hizmetleri geçememekle suçluyordu. Pekdoğan eleştirilerinde son derece güçlü ifadeler kullanıyor.

Kırıkkale gibi bir yerde sağın baskın olduğu bir seçmen profili karşısında büyük risk alarak Sosyal Demokrat bir partide siyasete devam etme kararı aldı. 6 yıl önce CHP saflarılarına katılan Mustafa Pekdoğan'ın parti rozetini CHP grup toplantısında dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu taktı. O günden sonra Mustafa Pekdogan CHP'de saygın bir agabey olarak kabul gördü. Yapılan seçimlerde önerileri dinlendi.Kendisi Ombusman konumunda yer aldı .CHP'ye geçtiği her vakit Cumhuriyet Halk Partisi'nden Kırıkkale belediye başkan adayı olmak istediğini sık sık vurguladı.Zaten tek hedefi buydu.Şehri terk etmedi.Mustafa Pekdoğan adaylık beklediği bir ortamda bizden farklı bir tablo ile karşılaştı .

3 ay öncesine kadar çevresindeki insanlar ve kendisi CHP'den adaylığına kesin gözüyle bakarken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezinde yaşanan 'Değişim Rüzgarları' etkisini Kırıkkale'ye de taşıdı . Yapılacak Kırıkkale il kongresinde aday olmayacağını açıklayan CHP Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ birden sosyal medyada yaptığı açıklama ile kongrede aday olacağını duyurdu .

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal'ın il başkanlığına hazırladığı Recep Akbıyık ise sahadan bir süre geriye çekildi. Kongre'de CHP İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ çiçegi burnunda genel başkan Özgür Özel'in saflarında yer alarak il başkanlığını ve geleceğini pekiştirdi. CHP Genel Merkezi aldığı bir karar ile Ahmet Önal gibi seçim bölgelerinde ciddi oy artışı yapan Kastamonu ,Afyon gibi illerdeki milletvekillerini belediye başkanlığı için sahaya sürdü . CHP bir Belediye Başkanlığı kazanmak için bir milletvekilliğini kaybetmeyi göze almıştı. Mevcut Milletvekili seçimi kaybetse bile vekilliğe geri dönebileceği için mevcut vekilinde genel merkezin bu isteğine sıcak baktıkları görüldü. Durum böyle olunca 6 yıldır CHP'de büyük emek veren, partinin kapısını sürekli aşındıran ve partiye yeni simalar kazandıran Mustafa Pekdoğan ciddi bir rakiple karşılaştı .Ahmet Önal genel merkezin bu tutumu karşısında bazılarına göre isteksiz bazılarına göre ise "İstemem yan cebime koy" tarzında tablo sergileyerek sessizliğini koruyarak sahada adaymış gibi çalışmaya başladı .

Son hafta içerisinde yapılan anket ise tam bir formaliteydi. Aday çoktan belliydi.

Pekdoğan ve taraftarlarına bahane sunma amaçlı yapılan ankette Ahmet Önal'ın adaylık formülünede kılıf bulunmuş oldu .Son bir ayda durumu fark eden Mustafa Pekdoğan Cumhuriyet Halk Partisi'nde maalesef aradığını bulamadı. Bir nevi CHP Mustafa Pekdoğan'a kapılarını yarım açmıştı .Ahmet Önal'ın adaylığı ile kapatmış oldu . 2023 Milletvekiliği seçimlerinde aday gibi çalışan Mustafa Pekdoğan ekibinin bu aşamadan sonra CHP saflarında Ahmet Önal'a oy toplamak için çalışacağını kimse beklemesin .CHP de küskün sağ seçmenin adresi Milliyetçi Hareket Partisi, İyi Parti gözüküyor...

CHP Kırıkkale Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Pekdoğan 24 Kasım 2023 tarihinde CHP İl binasında beklenen çıkışı yaparak aday adaylığını ilan etti.

 Toplantıya Milletvekili Ahmet Önal İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ ve CHP Merkez İlçe Başkanı Yücel Kızık da katılarak kalabalık bir katılımla Pekdoğan'ın aday adaylığını ilan ettiler.Hepsi birlik olup ellerini havaya kaldırdılar. Pekdoğan parti binasına 50 kişilik bir grupla çıkarken dışarıda yaklaşık 250 kişilik taraftar kendisi destek için gelmiş ve 'Hayırlı olsun' dileklerini iletmek istiyordu.

F B I M G 1706337238599

Mustafa Pekdoğan Kırıkkale'de aktif siyasetçi olarak sağ ve sol partiden geçiş yaparak siyasi tarihimizde önemli bir yere sahip oldu. 1980 öncesi Ülkücü hareket saflarına yer alan Mustafa Pekdoğan o yıllarda fikir mücadelesi yaptığı Sosyal Demokrat camia ile 6 yıl birliktelik yaşadı .Öyle oldu ki Mustafa Pekdoğan partinin Keskin, Hacılar gibi yerlerde belediye başkan adayının belirlenmesinde aktif rol aldı. Pekdoğan kendisinin aday olacağına garanti gözüyle baktığı için ilçe ve beldelerde de Cumhuriyet Halk Partisi'nin çok sayıda belediye alarak genel merkeze karşı güçlü bir siyasetçi olarak çıkmak istiyordu .Ancak her şey CHP genel kongresinde Kılıçdaroğlu'nun döneminin tamamlanması ile beraber degişti.

CHP ,Pekdoğan'ın 6 yıllık emeğini bir anda sildi attı. 6 yıl CHP'nin 6 oklu bayrağının altında siyaset yapan Mustafa Pekdoğan büyük ümitler bağlamış olduğu CHP'de hüsran yaşarken kendisine bağlı ekibinin ifadesi ile "CHP'nin ihanetine uğradılar."Sitemler havada uçuştu.

6560A0009E2Df.pekdogan

24 Kasım 2023 tarihinde Mustafa Pekdoğan'ın CHP İl binasında aday adaylık müracaatı sırasında yaptığı konuşma "Bir davet üzerine Cumhuriyet Halk Partisi’ne katıldım. Bu gençlerin hepsi zamanında bize oy verdi, bizim yanımızda oldu, bize destek verdi. Bize de yakışan şuanda eğer inanıyorsak, Atatürk’ün askerleriyle beraber olmak lazım. Halkımıza riayet etmeye gayret ettik, saygıda, sevgide kusur etmedik. Başkanlarımızla nezaket kurallarının dışına çıkmadık, sevgili hemşehrilerimizden hiç ayrılmadık. 20 senede hiçbir şeye ihtiyacımız olmadığı halde, emekli olmamıza rağmen Kırıkkale’de gezdik, ölüdür, diridir, düğündür, düzgündür diye. Gele gele bu noktaya geldik, belediye başkanı noktasına geldik. Hesabımızı kitabımızı iyi yaptık, kendi adıma da iyi yaptım. Görev almaya söz verdik. Bu memlekete yaptıklarımızın tamamını mahvettiler. Arıtmanın haline bak, millete su veremiyorlar dedik. Kapalı geçitler, üst geçitler, imar planlaması yapmıştık, Samsun yolunu yapmıştık, 33 tane otobüs getirmiştik, kültür parkı yaptık, toptancı hali yaptık, biz yaptık yaptık yaptık, hepsini kapatıyorlar dertleri neyse. Tarihi siliyorlar bunlar. Bunlara tarihi yeniden öğretmek için Atatürk’ün askerleri olarak, yeniden yola çıkıyoruz.” dedi.

32623032 918282355018318 7875510281739173888 N

Konuşma Mustafa Pekdoğan'ın CHP'de belki yaptığı son konuşma olarak tarihe geçecek .Mustafa Pekdoğan dostlarla yaptığı sohbette 2024 mahalli idare seçimlerinin kendisi için olsa da olmasa da son seçim olacağına ifade ediyordu .Bir dönem Kırıkkale'ye Belediye Başkanı olarak hizmet etmeye oldukça niyetliydi. Ümitle geldigi CHP'de aradığını bulamadı. Destekleyenlerinin ifadesi Kendi ifadeleri ile 6 yıl kullanılıp ve ihanetle bir kenara bırakıldılar.

Cumhuriyet Halk partiler kendi bünyelerinden çıkan Ahmet Önal'ı aday göstermenin mutluluğunu yaşıyorlar. Ancak seçim Kırıkkale'ye nasıl yansır şu an muamma? Ahmet Önal'ın karşısında belediye tecrübesi olan mevcut iktidar Partisi'nin adayı Mehmet Saygılı ve MHP'nin adayı belediye başkan yardımcısı Harun Ulusoy gibi tecrübeli isimler var .Yeniden Refah Partisi'nin adayı Muhammed Ali Tekinay ve İyi Parti'nin Kırıkkale Belediye Başkan Adayı Yavuz Kuzucu'yu unutmamak gerekiyor. Artık Cumhuriyet Halk Partisi'nin merdivenlerini çıkma niyeti olmayan Mustafa Pekdoğan ve taraftarlarının bu seçimde Keskin bölgesel gücü ve Milliyetçilik ideolojisi agırlıklı olarak Milliyetçi Hareket Partisi'ne taşıyacağı siyasi kulislerin ana gündem maddesi oldu. MHP ile bağlarını koparan Pekdoğan'ın eski partisine dönme ihtimalini siyasi arena zayıf görürken kendisine destek veren ülkücü ve Keskin seçmeninin adresinin büyük ağırlıkla Harun Ulusoy olacağı ifade ediliyor. CHP kulislerinden aldığımız bilgiye göre partiye yeni gelen ülkücü camianın adayı Mustafa Pekdoğan anketlerle meşgul edilirken Ahmet Önal'ın Zafer Caddesi'nde Kırıkkale belediye başkan adaylığı için çoktaaan seçim bürosunu tuttuğu son bilgiler olarak konuşuluyor.

Siyasete MHP'de başlayan Mustafa Pekdoğan siyasi hayatını CHP'de noktalayacağını ifade etmişti. Bu tablo karşısında Mustafa Pekdoğan'ın artık aktif siyaset yapmayacağı ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun taktığı Cumhuriyet Halk Partisi özetini de yakasından çıkartarak evin bir köşesinde hatıra olarak saklayacağı görülüyor . Şimdi asıl merak edilen 1980'li yıllarda Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kırşehir kökenli Sahir Koçak ile aldığı Kırıkkale Belediyesi'ni 35 yıl sonra tekrar alabilecek mi ? Eğer Ahmet Önal bu seçimi kazanırsa Kırıkkale'nin "Ahmet Önal Efsanesi "olur. kaybettiği takdirde ise vekilliğinin son dönemi olur. Sandıkta kaybetmiş bir siyasetçi olarak imajı çizilir. Kaybetmesini isteyerek CHP içerisinde vekillik hesabı yapanların da ekmeğine yağ sürülmüş olur . Diğer bir taraftan ise şimdiye kadar muhalefet Milletvekili olarak görev yapan vatandaşın talebine bu sebeple ciddi cevaplar veremeyen düğün cenaze ziyaretleri ile Kırıkkale seçmeninin vekil egosunu tatmin eden Ahmet Önal'ın Kırıkkale kamuoyunun karşısına Kırıkkale Belediyesi'ne ne gibi projelerle talip olduğu en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.

Pekdoğan için aktif siyasette "Yolun Sonu" görülürken "En iyisi Pekdogan"seçim müziği ise artık hafızalarda kalacak.

 Mustafa Pekdoğan CHP'de beklediği ilğiyi görmediği kulislerde konuşulan bir gerçek .Yüzüne öz ,ardından üvey kardeş muamelesi yaptılar.

 2018 Milletvekiligi seçimlerinde Ahmet Önal birinci sıra, kendisi ikinci sıradan aday gösterildiğinde İstifa ederek CHP içerisinde o dönemde gerginliğe ve kırılmalara sebep olmuştu.CHP Pekdogan'ı kotrol etmekde zorlanacaktı. Bu bu durum Mustafa Pekdoğan'ın CHP karnesinde kırık bir not olarak kaydedilmişti. Yüzüne vurulmasa da genel merkezdeki dosyada bu istifa olayı yer alıyordu.Karşı ekip bunu bu dönem çok rahat kullandı.

 Ahmet Önal için Kırıkkale'de zor ve meşakkatli ikinci bir tur başlıyor. Bakalım Kırıkkale seçmeni vekil olarak sevdiği Ahmet Önal'ı sandıkta başkan adayı olarak ne kadar destekleyecek. Bekleyip 31 Mart 2024 akşamı birlikte göreceğiz.

2019 mahalli İdaresi seçimlerinde Kırıkkale Merkez'de Belediye Başkanlığı seçimlerinde 

AK Parti Mehmet Saygılı ile 44.500 

İyi Parti- CHP ortak ittifak adayı Mahir Yılmaz 34.000 ve MHP'nin adayı Serdar Yarar 22.500 oy almıştı.

Kaynak: Haber Merkezi