BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Sivas ve Tunceli'de Kurum görev alanında bulunan gazete ve internet haber sitesi temsilcilerle bölgelerarası bir araya geldi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda Genel Müdür Erkılınç, bölgedeki 25 gazete ile 20 internet haberinin devam ettiğini, resmî ilan ve reklam yayınlandığını, 1 gazete ve 1 internet haberinin bekleme süresinde bulunduğunu söyledi. Erkılınç, 2025 yılının ilk 3 yerinde Malatya Bölge Müdürlüğüne bağlı yayınlara 35 milyon 977 bin TL'si resmî ilan, 253 bin 265 TL'si reklam olmak üzere toplam 36 milyon 230 bin 265 lira devlet desteği sağlandığı bilgisini paylaştı.
Son 3 yıl içinde bölgede dördüncü kez ziyaret edildi ve özellikle 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen yayınlara ayrı bir önem verildiğini vurgulayan Erkılınç, "Yüce Allah, sağlıklıi ve milletimizi her türlü felaketten korusun. Hayatını kaybedenlere bir kez daha ölene kadar. Prefabrik yapılarda devam etmek zorunda, mevcut durumda olan yayınlarımız var.Kurum olarak depremin ilk başlangıcından itibaren sizsiniz.Adana'da paylaştığımız düşüncemizi bir kez daha hazır olarak kullanmak için kullanılır. Arzuluyoruz.Belki de geçiş söz konusu olabilir, kendi içimizde uzun uzadıya değerlendireceğiz” dedi.
“Sorumluluklarda deprem gerçeği olamaz”
Yaşanan depremin sonuçlarının yakinen bilindiğini, bölgedeki yayınların öncelenmesine ve korunmasına devam edilmesini sağlayan Erkılınç, kolaylaştırıcı yöne rağmen yayınların orijinal ve kapsamlı haber azlığı veya beyan sistemi girilmesi gereken bilgilerin girilmemesi gibi ısınma depreminin makul görülemediği çizildi.
Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği'ne ilişkin bazı değişiklik önerileri üzerinde çalışılmakta ve yaz sonunda toplanacak Genel Kurul'un örgütlemesine getirmeyi planladıklarını aktaran Erkılınç, yaz aylarında duyurulacak dijital iletişim formülünün ülke genelindeki yayınların alınacağını, hastalıkların ve bunlarla ilgili olarak bunun bir ilk olduğunu kaydetti.
“Yayınlarımız geçen 2 yılı adeta heba etti”
Yapılan kanun değişikliği ile internet haber sitelerinin dayanıklılığı yayın kapsamının mesleki sürekliliği açısından hayati öneme sahip olup olmadığının çizen Erkılınç, resmî ilan yayımlama hakkına sahip gazetelere tanınan birçok kolaylığa rağmen dijital yayıncılıkta arzulanan seviyeye gelindiğini vurguladı.
Erkılınç, şöyle devam etti:
"Girişimlerimiz sayesinde internet haber siteleri için ikinci bir resmî ilan ve reklam ekosistemi kuruldu. Bu mecrada çalışanların özlü haklarına ilişkin uzun süreli sorunlar giderildi. İlk 6 ay boyunca trafik koşullarına yönelik uygulama yapmadan önce resmî ilan ve reklam desteği sunduk. İstedik ki yayınlarımız bu süreçte kazandıklarını dijital alt yapı yatırımlarında kullansın, cihazlarını yenilesin, dijital mecralara uygun donanımları satın alsın, insanoğlu çok daha fazlaydı. Ne yazık ki bunları yayınlayanların da bir elin parmaklarını geçmedi. Geride bıraktığımız 2 yıl boyunca Basılı gazeteciliğin geleceğine dair tartışmaların yapıldığı, ölüm oranıyla ilgili tahminlerin dile getirildiği bir dönemde ayağınıza gelen tarihi fırsat, kullandığınız haberleri derinden üzüyor. Bekliyoruz.”
“Müstakil internet haber siteleri daha başarılı”
Ülke çapında kendisini “haber” ile ilgili 10 binin üzerinde internet haber sitesi bulunduğunu, bin kadarına bölünebildiğini söyleyen Erkılınç, basınçlı gazetecilikteki olumsuz havaların internet sitelerinde devam etmesine yönelik uyarıların dikkate alınmaması nedeniyle gazetelere ait haber sitelerinin mevzuata uyumta ve asgari taşıma koşullarıda büyük zorluklar yaşadığını kaydetti.
Haber yayıncılık gazetesi olmadan sadece dijital mecra üzerinden gelen internet haber sitelerinin kazandıkları deneyim nedeniyle çok daha başarılı olduğunu gözlemlediklerini belirten Erkılınç, "Sadece internet haber sitesi, her şeyden önce okur ne istiyor, hangileriyle ilgi duyuyor çok iyi biliyor. Habere ulaşma ve yayımlama kabiliyetleri çok yüksek. Ayrıca kurumumuzla girinceye kadar ekonomik olarak bulunabilen ve kendi yağlarıyla kavrulmayı öğrenmişler. Zorlanmadılar. Kurumumuz 10 yıl boyunca süren gazetelerimizi kuracakları internet sitesi için ek gösterge olarak daha sonra zorunlu hale getirerek dijital yayıncılığa teşvik etti.
“Kurumun bileşeni olmak en büyük güvencedir”
Başvuruların alınmaya başlandığı 2023 yılından bugüne kadar 500'e yakın internet haberlerine devam eden Kurum görev alanına girmek üzere başvurmak üzere aktarıldığını söyleyen Erkılınç, bugün itibariyle resmî ilan ve reklam yayımlayan internet haber sitesi bulunduğunu 350 ila 400 arasında gittiğini söyledi.
Erkılınç, "500 siteden 100 kadar mevzuata uyumta zorlandıkları resmî ilanlarından feragat ettiler. Geriye kalan sitelerimizin bir kısmının da dönemsel olarak koşulları taşıyamadıkları için zaman ilanları duruyor. 300 haber sitesi ise sistemi kurmuş durumda, aksatmadan ilan ve reklam yayınlamaya devam ediyor. 100 civarında internet sitesi fasılalarla resmî ilan ve reklam yayımlanıyor. 400 kadar da sadece resmî reklam yayımlayan Sitemizde bulunuyor.
Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Malatya Bölge Müdürü Haşim Poyraz'ın da hazır kapsamlı toplantısı, görüşlerin hazırlanması ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantılarının ikinci turu, 16 Mayıs Cuma günü Diyarbakır'da düzenlenecek toplantıyla sona erecek.