BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Mardin, Muş, Siirt ve Şırnak'ta Kurum alanında görev yapan gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle bölge toplantısında bir araya geldi.
Diyarbakır Kayapınar Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen toplantıda Genel Müdür Erkılınç, bölgede 40 gazete ile 22 internet haberinin devam ettiğini resmî ilan ve reklamın yayımlandığını, 2 internet haberinin de bekleme süresinde sürdüğünü belirtti. Erkılınç, 2025 yılının ilk 3 yılında Diyarbakır Bölge Müdürlüğüne bağlı yayınlara 32 milyon 669 bin 720 TL'si resmî ilan, 478 bin 757 TL'si reklam olmak üzere toplam 33 milyon 148 bin 477 TL devlet desteği sağlandığını bildirdi.
Bu tutarların çok daha yukarılara özelliklerini kaydettirdiğini kaydeden Erkılınç, bundan daha önemli hususların mevcut ilanların gelişmiş süt sürekliliğinin sürdürüldüğünü söyledi.
Her yılın açıkları farklı gerekçelerle kaybettiklerini vurgulayan Erkılınç, “Resmî İlan Fiyat Tarifesinin yüksek kalitede bir yana; gazetelerimizin satışları ile kalite ve etki gücü kaybı en büyük faktör olarak önümüze çıkıyor. Böyle yayınların varlığı masada elimizi güçlendirmek ve ilana kaçışmak neden oluyor, reklamların başka mecralara yönlenmesinde de başat rolde. istiyorum” dedi.
“İyi niyetimize rağmen yanıltma peşindeler”
Mesleğin devamlılığı ile resmî ilan ve reklam ekosisteminin muhafazasının geleceği olarak gördükleri internet haber sitelerine ilişkin günlük kayıtları paylaşan Genel Müdür Erkılınç, şöyle devam etti:
"2022 'özgür basını susturamazsınız' manşetleriyle mücadele ede Basın Kanununu değiştiren internet haber sitelerinin dayanıklı yayın kapsamına alınmasını sağladık.Devlet kurumlarının ekonomikleriyle yalnızca ekonomik olarak son derece haklı itirazlarına rağmen çocuklarımızın kazanmakna dokunmadan internet haber siteleri için ayrı bir ilan ve reklam ekonomiki çalıştı. Gazetecilik yapıyoruz. Mevzuatımızı da beklentilere göre şekillendirdik. ve çabamızın karşılığında Sitelerimizin bir kısmı kadroda, mekanda, ziyaretçi trafiklerinde, Kurumumuzu yanıltma girişimlerini sürdürdü. Ekseriyetle bunu gazetelerimiz, kendilerine ait haber siteleri için yaptı. Üstelik 'kötü yaşamanızı gözbebeğimiz olan yeni mecraya taşımayın' dememize rağmen bu yaşandı.”
“Yönetmeye uyulsaydı, bunların hiçbiri yaşanmayacaktı”
Konuşmasında internet haber sitelerinin arama motorlarıyla ilgili değinen Erkılınç, ne Kurumun ne de BİK Analitik yayımlanan arama motorları ile uzaktan ilgili bilgileri olmadığını vurgulayarak, “Kurum olarak biz şuna bakarız: Haber sitesi mevzuatımızda yer alan kurallara uyuluyor mu, koşulları yerine getiriyor mu, bunları yaparken sahteciliğe veya olmaya yönelik eylemler var mı? Bunun ötesindeki her konumuzdadır” şeklinde konuştu.
Algoritma bozulmasının ardından ziyaretçi trafiklerinde yaşanan düşüş ve çözümün Basın İlan Kurumu'ndan beklenmemesinin ifade eden Erkılınç, şunları söyledi:
"Arama motorunun kodunu üstte sunmuştuk; tebliğ hazırladık, herkese müdürlüklerimiz aracılığıyla tek tek duyuruk ama sen gereğini yapmışsın. yasaklandı mı, yok haberler silinmiş, yok trafikler alt üst olmuş' şeklinde uzayıp giden bir sürü mazeret. Bakmışlar gerçekten merak ediyorum. Hazır beni yakaladınız, birkaçını katladınız. Her şeyden önce gerçek profil istiyor. 'Dünya çapında milyarlarca makaleyi ilan-reklam yayımlıyorum, benden para kazanabilmek için bölümlere ayrılan var olmayan kişileri bana yönlendirme' diyor. Devam edersem 'içerikte özgünlük', 'güvenilirlik' ve 'kalite' vurgusu yapıyor. Hatta talebini daha da açarak 'bilgi derinliği', 'orijinallik' ve 'etkileşim' kavramlarının ortaya çıkması çiziliyor. Bizim mağduriyetlerimiz ne yapıyor; Neredeyse 2 gün arayla 'Hurda araçta ÖTV indirimi', 3 gün arayla 'Emekliye zam müjdesi' başlığı atıyor. Yeni Zelanda'da olmuş kazayı sanki kadının olmuş gibi hizmet veriyorsunuz, bir gün biri çıkıyor, 'yeter artık, dur' der. Şayet internet haber sitelerimiz, 2023'te yayımlanan yönetmeliğimize uysalardı, bunların hiçbirisi başlamazdı, çünkü arama motorlarından önce yapılması gerekenleri madde madde sıralamıştık. Keza, bozulmanın ardından bir tek okur kaybetmeyen haber sitelerimiz var, şimdi bize teşekkür ediyorlar.”
“Arama motorları ile kurulan ilişkide tek taraf kazanıyor”
İnternet haber sitelerinin trafik gelirleri için yaptığı çalışmaları değerlendiren Genel Müdür Erkılınç, aramalarda ilk sırada veya dışarıda çıkmak, haber parası almak ya da ziyaretçi çekmek amacıyla yapılan reklam harcamaları için “yazık” kullanıldı.
“Çok bilindik sözdür ama ifade edeyim: Taşıma suyunda değirmen dönmez” diyen Erkılınç, tercih edilen yöntemin sürdürülebilir, sürdürülebilir gelinebilir ve sağlıklı bulmadıklarının çizildiğini söyledi.
Erkılınç, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Saydığım hizmetleri alabilmek için ayda 150 bin lira harcayan haber siteleri bildiğiniz. Bir gün gelecek, bir şekilde siz bağımsız kılan motorları ve sosyal mecralar, 250-500 bin lira aramak isteyecek. Özetlemek gerekirse, birçok internet haberleri arama motorları ile geçmişteki yayınlarımız genel anlamda çarpışmış, tek yerde olduğu, yayınlarımızın kaybettiği bir düzendir.
Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Diyarbakır Bölge Müdürü Ali Nuhoğlu'nun da hazır içerdiği toplantı, görüşlerin paylaşılması ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Bölge Toplantılarının Antalya'dan başlayan ikinci turu Adana, Gaziantep, Malatya ve son olarak Diyarbakır'daki buluşmalarla birlikte oldu.