Tued Kkale 26062023 1080X642

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, devletin emekli aylıklarını iyileştirmesi ve insanca yaşamaya yetecek seviyede aylıkların ödenmesini sağlayacak değişikliklere gitmesi gerektiğini belirtti. Aytekin, emeklilerin yoksullukla mücadele edebilmesi ve daha mutlu bir yaşam sürmesi için sosyal güvenlik sisteminin temelden düzenlenmesinin gerektiğini vurguladı.

Ödenen emekli gelirlerinin zorunlu ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğuna dikkat çeken Aytekin, bu durumun sosyal güvenlik sorunlarına yol açtığını ifade etti. Aytekin, 25 yıldan fazla süre emek verip prim ve vergi ödeyen emeklilere hak ettikleri aylıkların ödenmesinin, sosyal devletin en önemli sorumluluklarından biri olması gerektiğini belirtti. Gelir eşitsizliğinin özellikle emeklileri olumsuz etkilediğine vurgu yapan Aytekin, milli gelirden emeklilere düşen payın adaletsiz olduğunu ifade etti.

Aytekin, emeklilerin büyük bir kısmının asgari ücretin üçte birinden daha az bir gelire sahip olduğunu ve bu durumun sosyal yardım ve dayanışma vakıflarına başvurmayı zorunlu hale getirdiğini söyledi. Emekliliğin gelecek güvencesi olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Aytekin, insanca yaşamaya yetecek gelir ve aylıkların ödenmesi gerektiğini belirtti. Aytekin, yerel seçim taahhütlerinde emeklilere destek vaat edilmesinin, emeklilerin ekonomik, sosyal ve kültürel yardımlara muhtaç hale geldiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

TÜED Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, bu bağlamda yapılması gereken düzenlemeleri sıralayarak, intibak düzenlemesinin hayata geçirilmesi, seyyanen iyileştirilme yapılması, bayram ikramiyesinin revize edilmesi, emeklilerden sağlıkta katkı payı alınmaması, promosyon hakkının günün koşullarına göre belirlenmesi, evi olmayan emeklilere kira desteği sağlanması ve emeklilerin zorunlu harcamalarından vergi alınmaması gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Kaynak: TÜED