Zekeriya Aytekin 1 1210X640

Seçim öncesi emekliler bir kez daha göz ardı edildiğini belirten Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Kırıkkale Şube Başkanı Zekeriya Aytekin, emeklilerin 31 Mart Mahalli İdareler seçimleri öncesindeki beklentilerini dile getirdi. Aytekin, "Asgari ücretin 17 bin TL olduğu ve açlık sınırının 20 bin TL'ye yükseldiği bu dönemde, 8 milyon emeklinin 10 bin TL ile sınırlı tutulduğunu ve ülkemizdeki yoksulluk sınırının 52 bin TL olduğunu belirtiyoruz. Emekliler olarak yoksulluk sınırı maaşı talep etmiyoruz, ancak en azından emekli maaşlarının asgari ücret ve açlık sınırının üzerinde olmasını istiyoruz. Ancak talebimize dahi cevap verilmiyor" diye konuştu.

"Ülke genelinde 16 milyon emekli bulunmakta olup, bu emeklilerin 60 bini Kırıkkale'de yaşamaktadır. Cumhuriyet şehri olan Kırıkkale, bir zamanlar bir sanayi şehriyken maalesef şimdi bir emekli kenti haline gelmiştir. Dolayısıyla, emeklilerin hem yerel hem de genel düzeyde büyük sorunları bulunmaktadır ve bu sorunları çözecek olan güç genelde mevcut iktidar yöneticileri ve yerelde ise belediyeler ile il genel meclis üyeleridir. Türkiye Emekliler Derneği olarak hiçbir siyasi partiye bağlı değiliz, ancak siyasi partiler bizim için önemlidir ve seçimlerde emekliler olarak bu partilere bakacağız ve tavrımızı ortaya koyacağız" şeklinde konuşan Aytekin, "Bu koşullar altında siyasetçilerden beklentilerimizi sıralayabiliriz. 2013 yılında yapılan intibak 2000 öncesine uygulanmıştır, ancak 2000 sonrası emeklilere de uygulanmalıdır. Emeklilerin sağlıkta muayene katkı payı ve ilaç katkı payı kaldırılmalıdır. Emekli maaşları ve ikramiyeleri en az asgari ücret seviyesinde olmalıdır ve zamlar yüzdeli değil, sabit miktarlarla olmalıdır. Ayrıca, geçmiş kayıplar için ek zam yapılmalıdır. Vergi iade ödemesi yüzde 4,5'ten 10'a çıkarılmalıdır. Derneğimizin çabalarıyla ödenen promosyon, devlet bankaları tarafından da ödenmelidir" ifadelerini kullandı.

"Hastanelerde ve devlet dairelerinde 65 yaş üstü emeklilere pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Emeklilere ve şehit gazilere yönelik olarak yapılan 927 TOKİ konutlarının tamamlanmasıyla birlikte yeni TOKİ konutlarının yapılması gerekmektedir. Asgari ücretin altında maaş alan emeklilere kira desteği sağlanmalı ve yakacak ile gıda yardımı yapılmalıdır. Emeklilerin kira borçları ertelenmelidir. En düşük emekli ve dul, yetim maaşlarının asgari ücret seviyesinde olması ve asgari ücretin altına düşmemesi gerekmektedir. 2024 yılı içerisinde memurlara verilen 8000 TL'nin emeklilere de yansıtılması gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerimizin yerine getirilmesini ve gerekli açıklamanın yapılmasını yöneticilerimizden beklemekteyiz" dedi.

Kaynak: Kırıkkale TÜED