Eğitim-İş Kırıkkale Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 26 Nisan 2024 tarihinde açıkladığı müfredat değişikliğine ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'na sert tepki gösterdi. Şube, müfredatın bilimsel ve pedagojik nitelikten yoksun olduğunu, Atatürk ve Cumhuriyet değerlerinin yok sayıldığını belirtti.

Eğitim-İş Kırıkkale Şubesi’nden yapılan açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı, 'Ben yaptım oldu' anlayışıyla Türk Milletine dayattığı bu müfredatı, eğitim sendikalarının ve uzmanların görüşlerini almadan uygulamaya sokmuştur. Müfredat, laiklik, cumhuriyet ve Atatürk gibi değerleri yok sayarak ideolojik bir kurgu ile hazırlanmıştır. Atatürk, cumhuriyet ve laiklik bu ülkenin milli ve manevi değerlerindendir," ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, müfredatın “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı altında, çağdaş eğitim sistemine aykırı ve ideolojik ifadelerle dolu olduğu vurgulandı. "Erdemli insan, milli bir şahsiyetin oluşturulması, milli ve manevi değerlerin benimsetilmesi" gibi belirsiz ifadelerle tek tip insan yetiştirilmek istendiği belirtilerek, "Atatürk, cumhuriyet ve laiklik, Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim müfredatının temel unsurları olmalıdır," denildi.

Eğitim-İş Kırıkkale Şubesi, ayrıca Öğretmenlik Meslek Kanunu'na da tepki göstererek, "Aynı işi yapan öğretmenlerin farklı unvanlarla ayrıştırılması, öğretmenlerin sorunlarını çözmek yerine onları daha da tedirgin etmektedir. Öğretmenlerin mali hakları, derece ve kademelerine göre artırılmalı ve tüm eğitim emekçileri yoksulluk sınırının üstünde bir ücret almalıdır," şeklinde açıklama yaptı.

2023-2024 eğitim-öğretim döneminde eğitim sisteminin daha da gerilediği, sosyal devletin eğitimden elini çektiği ve tarikatların etkisinin arttığı ifade edilen açıklamada, "Eğitimin geldiği bu hastalıklı halin tek reçetesi, laik, bilimsel, çağdaş, adil ve parasız eğitim sisteminin inşasıdır. Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim neferleri olarak bu alandaki mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz," denildi.

Eğitim-İş Kırıkkale Şubesi, müfredatın ve Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun geri çekilmesi için mücadele edeceklerini ve "Bu böyle gitmez" diyerek kararlılıklarını ifade etti.

Kaynak: Eğitim-İş