31 Mayıs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünlerinin sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla "Dünya Tütünsüz Günü" olarak ilan edilmiştir.

Tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle dünya genelinde her yıl 70 milyondan fazla kişi hayatını kaybederken, ülkemizde ise 100 binden fazla insan bu nedenle yaşamını yitirmektedir. Ayrıca, dünya genelinde her yıl 700 milyon çocuk ve 600 bin yetişkin tütün dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniği, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara destek sağlamaktadır. Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ücretsiz olarak hizmet vermektedir. 2024 yılının ilk beş ayında Sigara Bırakma Polikliniği'ne 386 vatandaş başvuruda bulunmuş, 159 kişiye farmakolojik tedavi başlanmış, 42 kişiye danışmanlık hizmeti verilmiş ve bu süreçte 108 kişi sigarayı bırakmıştır.

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, sigara içmenin her anının hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığını vurgulayarak, sigarayı bırakmayı ertelemeden, sağlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeden bırakmanın önemini belirtti. Vatandaşları sigarayı bırakmaya davet eden Dr. Ağırtaş, kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapmanız gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü