Screenshot 4-17

Dr. Murat AĞIRTAŞ, Kırıkkale İl Sağlık Müdürü olarak, obezite ile mücadele konusunda önemli bilgileri paylaşıyor. Obezitenin dünya genelinde bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. AĞIRTAŞ, fazla kilolu veya obez olmanın birçok sağlık sorununa neden olabileceğini vurguluyor.

Dr. AĞIRTAŞ, obeziteye karşı etkin mücadele için önlemenin önemli olduğunu ve toplum eğitimleri ile farkındalık çalışmalarının devamlılığının sağlanması gerektiğini belirtiyor. Özel günlerin, örneğin "4 Mart Dünya Obezite Günü," bu konuda farkındalık oluşturmak için önemli fırsatlar olduğunu ifade ediyor.

Türkiye'de uygulanan "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı"nın güncellenerek devam ettiğini söyleyen Dr. AĞIRTAŞ, aynı zamanda "Türkiye Diyabet Programı" ve "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı" gibi sağlıklı beslenme ve obezite ile mücadeleye yönelik diğer programlara da değiniyor.

Obeziteden korunma ve mücadelede sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Dr. AĞIRTAŞ, yetişkinlerde haftada en az 5 gün, günde en az 30 dakika orta şiddetli, çocuklarda ise günde en az 60 dakika orta veya yüksek şiddetli fiziksel aktivite önerisinde bulunuyor.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları için bazı önerilerde bulunan Dr. AĞIRTAŞ, besin çeşitliliğini artırma, doymuş yağları azaltma, şeker alımını kontrol altında tutma, posa alımını artırma gibi noktalara dikkat çekiyor. Ayrıca, sıvı tüketimine de önem verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Dr. AĞIRTAŞ, obezitenin tedavisi için tıbbi beslenme (diyet), egzersiz, davranış değişikliği, ilaç ve cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini ifade ediyor. Obeziteyle başa çıkmak isteyen vatandaşları Sağlıklı Hayat Merkezi'ne davet ediyor.

Kaynak: Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü