Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, bu yıl 10. kez düzenleniyor. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde gerçekleşecek olan festival, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TÜRKSOY, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TİKA, YTB gibi kurumların destekleriyle ve üniversiteler, meslek örgütleri, sivil toplum ve basın kuruluşlarının proje ortaklığında hayata geçirilecek.
Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında festivalin bu yılki teması, etkinlik takvimi ve katılım detayları kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya;
– Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir,
– Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa,
– Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şevket Bülend Yahnici,
– Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Ön Seçici Kurul Üyesi Aysu Uğur Balcı,
– Al Farabi Üniversitesi yurtdışı temsilcisi Öğr. Üyesi Tulpar Janibyek,
– Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Doğu Bilimi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Ayten Rahimova,
– Film Yapımcıları Meslek Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Alper Tunga Özdemir,
– TİMBİR Kırıkkale temsilcisi Ercihan Çakmak,
– Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar
ile çok sayıda belgesel film yönetmeni ve basın mensubu katıldı.
“Türk Dünyası’nın Ortak Hafızası Canlanıyor”
Tanıtım toplantısında konuşan Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, festivalin federasyon öncülüğünde düzenlendiğini belirtti. Federasyonun, Türkiye genelindeki 21 gazeteciler cemiyeti ile birlikte Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Macaristan ve Tataristan’dan toplam 29 meslek kuruluşu ve 15 farklı bölgeden temsilciyi bünyesinde barındırdığını kaydetti.
Demir, “Federasyon olarak hedefimiz; Türk Dünyası’nın iletişim, medya, kültür ve sanat alanlarındaki iş birliğini artırmak ve kalıcı bağlar kurmaktır. Bu amaçla düzenlediğimiz Türk Dünyası Belgesel Film Festivali, artık sadece bir sinema etkinliği değil; ortak hafızamızı canlandıran, Türk dünyası arasında kültürel köprüler kuran bir gelenek haline gelmiştir,” dedi.
Tema: Türk Dünyası Kültür Köprüleri
Demir, bu yılki festivalin temasını “Türk Dünyası Kültür Köprüleri” olarak açıkladı ve “10. yılımıza özel olarak '10 Ülke, 10 Şehir, 1 Festival' mottosuyla belgesel film yarışmaları, gösterimler ve bilimsel etkinlikler gerçekleştireceğiz. Ödül kazanan filmler Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Macaristan, Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek ve KKTC gibi ülkelerde hem yüz yüze hem çevrimiçi olarak izleyiciyle buluşacak,” dedi.
Demir ayrıca, 15 Nisan 2025 itibarıyla Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Japonya ve KKTC başta olmak üzere çok sayıda ülkeden 116 film başvurusu alındığını; başvuruların 30 Ağustos 2025’e kadar www.turkbelgesel.com ve www.filmfreeway.com adreslerinden yapılabileceğini, bilgi almak isteyenlerin [email protected] adresinden iletişime geçebileceğini belirtti.
Geniş Katılım Bekleniyor
Festivalin organizasyon süreci; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TÜRKSOY, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TİKA, YTB ve çok sayıda üniversite, STK ve medya kuruluşunun katkılarıyla yürütülüyor. Bu yıl Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, KKTC, Macaristan, Bosna-Hersek ve Kuzey Makedonya’nın yanı sıra; Tataristan, Başkurdistan, Hakasya, Yakutistan gibi özerk cumhuriyetlerden ve Türk akraba topluluklarından da güçlü bir katılım bekleniyor. Ön jüri değerlendirmeleri ise üniversitelerden akademisyenler ve bağımsız yönetmenlerin katkılarıyla başlamış durumda.
“Kültürlerimiz Tek Bir Devletten Geliyor”
Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa ise konuşmasında, festivalin son iki yıldır Ankara’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Festivalin gala geceleri genelde İstanbul’da olurdu. Hep birlikte artık Başkent’te olsun dedik. 10 ülke 10 başkente gidiyor, Türkiye’nin başkenti de Ankara. Festivalin Türk dünyasının birleşmesindeki rolü büyük. 10 ülke 10 şehir gibi gözükse de kültürümüz tek bir devletten geliyor,” ifadelerini kullandı. Basa ayrıca, festivalin akademik bir birlikteliğe de katkı sunduğunu belirterek 50’ye yakın üniversitenin paydaş olarak katkı verdiğini söyledi.
“Ankara, Türk Dünyası’nın Kültür ve Sanat Başkenti Olmak Zorunda”
Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şevket Bülend Yahnici ise yaptığı konuşmada Ankara’nın sadece 6 milyonluk bir şehir değil, aynı zamanda tüm Türk dünyası için kültür ve sanat başkenti olmak zorunda olduğunu vurguladı. “Bu bir tercih değil, bir zorunluluk. Türkiye, doğuyla batı arasında bir köprü konumunda. Bu köprü işlevi, kültür ve sanat alanında da etkili olmalıydı ama bu konuda eksik kaldık. Bundan dolayı bazı fırsatları da kaçırdık. Ankara Kent Konseyi olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız,” diye konuştu.
Toplantı, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.